Den unga Zlatan

Varför fascineras jag av 15 år gamla, korniga filmklipp om en liten kille som är bra på att spela fotboll?

För jag fångas av Fredrik och Magnus Gerttens överblivna filmmaterial från Blådårar 1 och 2. Vi får följa Zlatan från kvartssamtalet med Bengt Madsen och som inbjuden förebild Yxel Osmanovski som berättar för Zlatan att det är viktigt att kunna språk ifall man vill bli proffs.  Zlatan har precis passerat 350 frånvarotimmar, den terminen. Han lyssnar på Yxel och lovar att skräpa sig. Efter jul.

Detta är essäns av Zlatans karaktär som skymtar här, redan före han är startspelare i MFF:s A-lag. Han går med på att gör andra tillviljes men inte ens här gör han det utan invändningar, utan att själv påverka kraven/eftergiften. ”efter jul”.

Filmen ( här är trailern )slutar med Zlatans första guld med Juve – det som senare annulerades. Det påstås att debuten var mot AIK men det var väl debuten från start? Den egentliga var i Halmstad?

Till arkivmaterialet knyts nya intervjuer med Moggi, Capello och Beenhakker men inte med till exempel Hasse Borg eller dåvarande flickvännen Mia. Hon intervjuas då, 2000-2002.

Det är lite kronologiskt rörigt och osammanhängande men det stör mig inte. Det bjuds massor av mål och en del material jag inte sett tidigare men inga stora uppseendeväckande  nyheter mer än den om att Zlatan de första månaderna i Turin gick och åt på IKEA varje dag. Förmodligen likadant i Amsterdam – IKEA. Det är kanske i det perspektivet vi klarare kan se Zlatan och hans behov av trygghet och en erfaren, äldre människas vägledning. Helena Seger är väl sju, åtta år äldre än Zlatan?  Bengt Madsen oc Hasse Borg var 30-40 år äldre.

Jag berörs också av Zlatans ohyggligt fula stämpling på Van der Vaart i landskampen och armbågen i nacken i en ligamatch. Det är riktigt, riktigt fula grejer. Det är också två exempel på vad som filmen lyckas med – att göra både människan och fotbollsspelaren Zlatan verkliga.

Den unge Zlatan har premiär den 17 februari.

Annonser

About this entry