Viktigt och betydelselöst

 

En match av 82 har endast marginell betydelse tabellmässigt men nattens toppmöte Golden Stare Warriors mot San Antonio Spurs var ändå oerhört viktig.  Det var ett genrep, ett strategisk och psykologisk förspel mellan lagen vars slutspelsmatcher i maj förmodligen avgör vem som vinner NBA 2015-16. Ungefär som invägningen inför en tungviktsbatalj i boxning.

 

Det blev dock ett möte, mer än en match, mellan ligans bästa offensiva lag och det bästa defensiva. Spurs som är ligans mest disciplinerade och snålaste var oerhört generösa redan i första quartern – åtta turnovers/misstag med boll. Det ledde till många enkla poäng på snabba uppspel men över huvud taget gjorde GSW många layups på att Spurs försökte försvara trepoängsskott, dubblade och lämnade oceaner av yta mellan sig och korgen.

 

Det var dock bara fyra efter första, 13 i halvtid och i början av tredje gjorde Spurs ett försök att minska gappet men då steppade Steph Curry upp och tog över matchen med några grymma treor och bra pass. Matchen var avgjort efter halva tredje Q.

 

GSW vann tack vare bra, intensivt försvar och att de sprang bättre utan boll i anfall än vad Spurs gjorde. Det var en basketvinst som grundlades i fötterna, just det som gjort Spurs så överlägsna under många säsonger –  snabbt passningsspel och rörelse på hela laget utan boll var vad som nu istället gjorde GSW till vinnare. Plus Steph Curry förstås.


About this entry