”Fodboldenglen”, i Malmö

Skärmavbild 2016-01-29 kl. 13.16.08”Bara en idiot skulle försöka lära ett geni att spela fotboll!”

Så står det på försättsbladet till den danske litteraturkritikern och biografiförfattaren Jens Andersens bok om Frank Arnesen, ”Frankie Boy”. Nu senast skrev han om Astrid Lindgren men före Astrid trängde sig den långhårige mittfältsdynamon från Amager in i Andersens sagolika textvärld.  Andersen hävdar i boken (som jag har men skämmigt nog inte hunnit läsa än – undskyld People Press) att Arnesen är förebild till ”Fodboldenglen”, Hans-Jørgen Nielsens fantastiska generationsroman från 1979. Den blev ungefär vad ”Jack” blev för många svenskar – en roman där 70-talet formulerades och man gjorde front mot 60-talismen.

Fotbollsängeln är en före detta proffsspelare som kommit hem, tillbaka till arbetarkvarteren på Amager och boken handlar om hur den politiska övertygelsen långsamt tvingades samsas eller rent av underordna sig sökandet efter kvinnor och kärleken till fotboll.

Fodboldenglen hängde där, i några eviga tiondels sekunder – över Wembleys matta under en bicycleta, eller språngskalle. Nu är han hemma, ”korsbandfäst”, desillusionerad och sällan nykter.

Jag skriver om det här för ikväll har Malmö FF försäsongspremiär på Gamla IP och gästerna är Fremad Amager. En klubb med en brokig historia och som aldrig riktigt velat släppa sin arbetarklassförankring. Även när de var uppe i Superkondiligan, eller vad den nu kallades i slutet av 1990-talet, vägrade man att spela på den av förbundet fastställda tiden på söndagar, 13:30. Fremad ( Framåt) hade inskrivit i stadgarna att de alltid skulle spela när det var högmässa, det vill säga klockan 11:00 – som en utmaning åt religionen i jakten på själarna och frälsningen.

Fremad Amager var en legendarisk plantskola för fotbollsbemedlade proletärgrabbar. Ivan Nielsen, Sören Lerby, Peter Nielsen och den oerhört tragisk korsbandsskadeade Henrik Andersen är andra namn. Henrik har jag f ö delat flickvän med på Fredriksberg – något jag är oerhört stolt över. Det kändes nästan som om man själv var bollgrouipe, i alla fall vet jag en massa om hur han ser ut i ett omklädningsrum utan att ha delat omklädningsrum med denne moderne danske rödvite korsbandsmartyr.  Här slutade i princip hans karriär!

I dag ligger Fremad på andra plats i en av de tre serierna i tredje högsta divisionen. De har slagit sig samman med de andra klubbarna på Amager och de tränas av den dynamiske, före detta mittfältsstjärnan som fick avsluta karriären i förtid på grund av en korsbandsskada, John ”Faxe” Jensen.

Så kan det gå!

Ps Citatet i början tillskrivs Stefan Kovács, tränare i Ajax före Rinus Michels 1972.

Pss Jag har alltid tror att det var Henning Jensen som var förebilden…

 

 

 

Annonser

About this entry