AIK, Djurgården, Hammarby och nynassarna

De som TV4-nyheterna kallar ”asylkritiska”  slog till i fredags och lördag i Stockholms centrum. De jagade och misshandlade ”gatubarn”, påhejade av bland annat Expressens Katerina Janouch ( samlevnadsskribent och bästsäljande författare på Piratförlaget).

Så här skriver historikern Mats Deland på Upsala Nyas kultursida:

”För det andra verkar de nazistiska grupperingarna ha återupptagit samarbetet med huliganfirmor bland AIK:s och Djurgårdens supportrar (det ska samtidigt sägas att flera av demonstranterna hade Hammarbymärken på sina kläder). Detta är en återgång till situationen 2002-2009, när fotbollshuliganer förekom bland de nazistiska marscherna i Salem söder om Stockholm. Enligt de knapphändiga uppgifter som finns om händelserna vid Stockholms Centralstation natten mellan fredag och lördag var de grupper som jagade och misshandlade ungdomar och spred flygblad om att de var på jakt efter ”de nordafrikanska gatubarnen” sammansatta av just huliganer mobiliserade av nazister. Detta innebär inte bara att nazisterna får förstärkning, huliganerna är också betydligt skickligare på att undvika polisen, och därför farligare.”

Ifall inte de ansvariga fotbollsföreningarnas styrelser, och andra supportrar tidigare insett allvaret är det dags att göra det nu. Jag hoppas också att de som möjliggör pöbelns kärleksyttringar inom ramen för svensk idrott (RF och sponsorerna) tar sitt ansvar och markerar sin vilja till demokratiska och våldsfria event. Jag hoppas att de företag som sätter sina namn på klubbarnas dräkter i fortsättningen kommer förknippas med nynassarna och deras jakt på ensamma, för sina liv flyende minderåriga pojkar en kall januarinatt i Stockholm.

Jag är medveten om att 99,9 procent av supportrarna till de tre Stockholmsklubbarna ( och osäkert även till IFK Göteborg) tar avstånd från sina supportervänners våld och nasserelaterade ”regeringskritik”. Och även om det enbart är 99 procent som är emot så är det fortfarande en AIK-are, Djurgårdare eller Bajensupporter för. Kan verkligen ni 99 fortsätta vara så totalt maktlösa och undfallna?

 

Annonser

About this entry