Vem vann i Iowa?

Skärmavbild 2016-02-02 kl. 07.57.06Håller på att läsa om tuffa, närmast regellösa tvekamper i Iowa men det handlar inte om Cruz vs Trump och Clinton vs Sanders eller andra smutskastande, självpompösa presidentkandidater och era uppumpade kandidaturer. Det handlar om övervägande muskellösa män med bar överkropp, om MMA och brasiliansk jujutsu och de laglösa slagsmålen i burar i de skumma barerna i Ceder Rapids och Davenport vars enda konkurrerande event är de bedagade ensamstående mödrarnas onsdagsstripp. Allt det som inte pågår i den mellanliggande universitetsstaden Iowa City (ett motsägelsefullt namn på en universitetsort) men där en uttråkad ung kvinnlig filosofiforskare plötsligt upptäcker våldssporter – ju blodigare desto bättre.

Vad hon framförallt fascineras av är människorna och deras mod, trotset, deras fullständigt omedvetna civilisationskritik som hon formulerar som ”Fighternas vägran att ge vika för självbevarelsedriftens bedövande impulser”.

Kerry Howley är forskaren som blir kär i objekten hon studerar, ja inte kär i människorna utan vad de representerar. Arbetarklass, det ursprungliga, det fula allvaret, den omedelbara autenticiteten. Det handlar om en värld där man byter ett par brutna ben, blod och svullnader mot pengar till hyran, mat och öl. Men också, och det gör förmodligen att boken växer ytterligare en dimension – om två unga, vackra, oskadade manskroppar och lovande kött att offra i oktogoner men vars far till pacifist och buddist förskjutit dem. Arvet, miljön, tron och Iowa, i den ordningen.

Boken om allt detta kom i höstas och har den ironiska eller dåliga titeln ”Ringens härskare” (Natur &Kultur) medan originalet heter ”Thrown”, kastad.  Det är inte enbart titeln jag är skeptisk till utan översättningen av Erik McQueen ger upphov till fler små irritationer. Jag gillar inte det centrala begreppet ”Platstagare”  och att ”åkrarna var mig bevågna” – vad fan betyder det? Bevågna? Samtidigt flyter det på ganska bra i övrigt så jag ska kanske inte gnälla.

Bara hunnit 70 sidor än men det är oerhört fascinerande. Och det framgår tydligt redan efter ett sidor att ingen vinner någonsin i Iowa.

Annonser

About this entry