Helsingborg – här håller vi varandra om ryggen!

Fotboll och ekonomi är ett svårt kapitel. Inte enbart för de klubbar likt Helsingborgs IF som är på obestånd utan även för de sportjournalister som tvingas försöka förklara detta.

Kvällsposten gjorde ett försök att beskriva de senaste turerna i HIF häromdagen. Gick väl ”sisådär”. Faktarutor som inleds så här känns inte direkt förtroendefullt för visst blir väl två minus plus? Och beror förlusterna verkligen på att banken tillförde klubben 15 miljoner?

”2013 gjorde klubben en förlust på minus 6,7 miljoner kronor. Varför? Resurs Bank köpte framtida spelarrättigheter för 15 miljoner kronor och räddade klubbens ekonomiska resultat.”

Under alla omständigheter är klubben på rejält obestånd. Samtidigt har lokaltidningen Helsingborgs Dagblad förändrat sin bevakning de senaste cirka 18 månaderna, vilket tidsmässigt råkar sammanfalla med att tidningen blev uppköpt av Sydsvenskan i Malmö och redaktionerna synkroniserades. Tidigare stod HD-sporten alltid på klubbens sida jämtemot eventuella kritiker oavsett om det gällde spel, ekonomi eller klubbens officiella supporterhuliganernas härjingar. Den ständiga, och oerhörda förståelsen för HIF:s handlande och eventuella problem bör närmast liknas vid en medmissbrukares.

Den senaste säsongen har man dock äntligen börjat granska och kritisera hur klubben sköts. Det har resulterat i ett par bra och avslöjande journalistiska texter, granskade av någon som förstår ekonomi.

Klubben har däremot varken förklarat krisen för medlemmarna eller bemött tidningens texter. Kanske tyckte man att samarbetspartnern, och sponsorn, HD skötte det. När så medlemmarna äntligen krävde mer information fick man ett medlemsmöte. Men HD:s sportchef, och den f d ordföranden i supporterklubben Kärnan, Tomas Nilsson försökte före mötet bagatellisera det.

”Mötet nästa torsdag handlar egentligen bara om att informera för föreningens medlemmar om det ekonomiska läget.”

Det möte som innebar att HIF för första gången offentligt erkände att man är på obestånd och att halva styrelsen avgick på stående fot. Med andra ord ett av de mer dramatiska mötena i HIF:s historia.

Sportchef Nilsson kommenterade därefter avhoppen och försöker avdramatisera både dessa och klubbens situation:

”Samtidigt står det klart att fyra styrelseledamöter lämnar styrelsen med omedelbar verkan. Anmärkningsvärt. Men jag tror att valberedningen hade det på känn eller själva ville ha en förändring.”

Varför tror Nilsson detta? Vad vet han som han inte vill berätta?  Varför spelar han ned avhoppen? Dessutom inte ett ord om varför de fyra avgår, mer än att de och ordföranden har olika uppfattningar om ekonomin. Här vilar uppenbarligen en relativ kioskvältare som Nilsson inte väljer att inte skriva om.

Istället för att lägga sina egna kort på bordet och skriva vad han vet så är Nilsson istället försiktigt positiv och hoppas på en nystart. Så här inleder han hela artikeln:

”De bästa korten är spelade, men HIF låter i alla fall medlemmarna se vilken hand man sitter med. Låt det här bli den nystart man pratat om så många gånger.”

Nilsson är med andra ord översläntande, förstående och hoppfull inför framtiden. Varför han tycker detta är viktigare än att avslöja oegentligheterna och de dolda korten vet jag inte – bara att det rimmar illa med den journalistiska etik som även HD-sporten borde ha kunnat urskilja som ledstjärna.

Nilsson har också skrivit en annan text som handlar mer om siffror. Det är väldigt negativa siffror och kontentan är att HIF har  cirka 4 miljoner kronor i kassan men skulder på 14.5. Det är cirka 10 miljoner kronor, i röda tal. Nilsson väljer dock, som alltid, att inleda texten på sedvanligt, överslätande, positivt manér:

HIF förväntas göra en förlust på 5,3 miljoner kronor för 2015. Det är knappt 400 000 kronor bättre än vad man uppskattade vid medlemsmötet i oktober.”

I en kommentar, på tidningens hemsida, hävdar ordföranden att Nilsson har fel och att man även tidigare varit helt öppna med hur ekonomin sett ut. Det emotsågs av klubbens klubbdirektör som före mötet i HD sa att: ”

– Artiklarna i tidningen var korrekta, men eftersom medlemmarna vill ha mer insyn i vad som egentligen har hänt ska vi ge den transparens föreningen behöver, säger David Brodersky.”

”Behöver” var ordet!

Nu är det ekonomiska läget inte endast ”bara” och ”behöver”, varken för Helsingborgs Dagblad eller Helsingborgs IF. Det ekonomiska läget är att HIF kommer få svårt att få licens av svenska fotbollsförbundet, att en bank med en HIF-supporter som vd lånat ut 15 miljoner till löpande utgifter. När banken och dess ägare vill ha tillbaka pengarna ligger HIF illa till. Man är helt i händerna på bankens aktieägare och styrelse men kanske går kommunen återigen in och räddar HIF. En ny arena för drygt 4000 miljoner lär inte räcka den här gången.

Man kan tycka att dessa två genuina institutioner i Helsingborg vid det här laget borde ha fattat att man måste lägga alla korten på bordet ifall man vill ha förtroende och att helsingborgarna ska köpa ens produkt. Men detta eviga tandempar, HIF och HD:s sportredaktion, förnekar sig inte.

Som lök på laxen kom intervjun med de två HIF-supportrar tillika arkitekter som varit med och planerat stadens nya Olympialäktare för 400 miljoner av stadens kulturpengar. Efter att ha vänt sig till staden flera gånger med påpekanden om misstag och att man nu försöker spara på fel saker och satsa på onödig lyx tog de till orda. Inte i HD utan i en SVT-intervju som den lilla självständiga SVT-redaktionen gjort.

Men först efter att Fastighetsdirektör Fredrik Hjort ändrat sig och låtit dem prata med pressen. Först vägrade han nämligen de två att prata och hänvisade till ett avtal om tystnadsplikt.

”– De får gärna framföra sina synpunkter, men de ska vara lojala mot beställaren. Det här är ett mycket märkligt agerande, säger han med anledning av deras långa brev.

Ger du arkitekterna tillstånd att låta sig intervjuas?

– Det får jag ta med juristerna. Men i dagsläget är det ett nej, säger Fredrik Hjort. Senare återkommer Fredrik Hjort och säger att han ger arkitekterna tillåtelse att prata med SVT Nyheter Helsingborg.”

Det är en väldigt intressant text om vilka kort som ligger på bordet i Helsingborg. Man bör även fråga sig varför Helsingborgs Dagblads sportredaktion, de som ”tror” sig veta så mycket uppenbarligen valt att inte avslöja det här. För om man vet hur valberedningen resonerar så lär man känna till ett diariefört brev från två kända Helsingborgs-, och HIF-profiler om Olympias problem och helsingborgarnas pengar. Summan motsvarar cirka 3 000 kronor per invånare i Sundets Pärla!

Den andra siffran som borde oroa både helsingborgarna, HIF-arna i Stadshuset/Rådhuset och HD:s sportredaktion är det faktum att HIF förmodligen för första gången någonsin hade ett publiksnitt hemma som var sämre än det genomsnittliga för allsvenskan: 8138 respektive 9967. Detta trots en ständig ström av kampanjer, fribiljetter och andra erbjudanden som minskade publikintäkterna per åskådare. Detta trots Nilssons  välvilliga tolkningar av klubbens alla problem.

I en kommande text ska jag söka de reella orsakerna till helsingborgarnas ökande ovilja att ta sig till Olympia och min oro över att den inte, på lång sikt, nämnvärt kommer öka trots de 400 kulturmiljonerna.

Ps I eftermiddag spelar HIF en prestigeladdad träningsmatch mot Hammarby IF.

Pss rubriken är en en lek med Helsingborgs kommunslogan: ”Helsingborg – den goda staden med delaktighet för alla”.

 

 

 

 

Annonser

About this entry