Passande straff

För att manifestera sin överlägset kan man leka och ironisera över den största gåvan ett lag kan få i en fotbollsmatch, en straff. Man passar straffen vidare till en lagkamrat för att visa att man inte behöver den, men ändå vill göra mål. Att passa en straff är den totala förnedringen av en motståndare, och en nonchalant symbolhandling mot både domaren som dömt den och mot reglerna som möjliggjort den. Att passa en straff betyder att man både kan ta och mista denna den yttersta av gåvor eftersom man är så överlägsen.

Den mest omtalade ”Tap penalty” är den Cruyff serverade danskan Jesper Olsen 1982, i en match mot ett bottenlag som Ajax ledde med 5-0.

Robert Pirés och Thierry Henry i Arsenal försökte en i EPL i oktober 2005 mot Man City. Pirés lyckades dock av någon anledning knappt röra bollen och Sylvain Distan, som då spelade i City, hann slå undan bollen framför Henrys fötter.

Den allra första slogs av belgarna Rik Coppens and André Piters  i VM-kvalmatch mot Island 1957.  Ingen av lagen tog sig vidare till VM.

Kommer inte exakt ihåg omständigheterna vad gäller den svenska men återkommer i ämnet.

 


About this entry