I Malmö är tvåan en segrare och vinnaren en trolig förlorare

En av de två elitnykomlingarna i landets tredje största stad är nu klara för slutspel. Jo det heter slutspel i den annars så av termer anglofixerade basketen. Malbas besegrade det konkurshotade Dragons efter att ha legat under med 16 pinnar i första halvlek. Såg inte matchen men delar klubbens glädje. Skånsk basket har inte varit bortskämd med framgångar de senaste decennierna. Senast jag minns slutspelsbasket i Skåne var när ”Cheese” Johnson ledde Helsingborg till slutspel 1986  och Lynbart (Wichita State och nio matcher med GSW) vann skytteligan överläget. Han vann den dock bara i statsen eftersom förbundet beslöt att dela ut trofén som skytteligavinnare till en spelare som var kvar i landet. Och ”Cheese” hade åkt hem efter att man åkt ut slutspelet…  …men båda ”målkungarna” Stephen Curry och ”Cheese” Johnson har representerat Golden State Warrior men blott en av dem har alltså även lyckats nå ända in i Helsingborgsbasketens Hall of Fame!

Tvåan vann och det är väl också en bra sammanfattning av Malbas säsong så här långt. Man är inte speciellt bra men går till slutspel eftersom de andra lagen antingen är riktigt dåliga eller har börjat träna för slutspel och därför släpper några bortamatcher de annars vunnit.  Men slutspel är, ja playoff så grattis Malbas!

Malmö Redhawks kommer inte gå till slutspel men är nog väldigt tillfreds med placeringen i ”ingenmatchs-land”. Skånsk hockey kommer ha två lag även i nästa års SHL och det var väl nästan aldrig hänt två säsonger i rad. Grattis till den! Serie-sustainability är inget begrepp man direkt förknippar skånsk elithockey med.

MFF omsatte nästan en halv miljard kronor 2015. Hockeyn och basketen i Malmö har lite olika förutsättningar, både i förhållande till fotbollen men även till varandra. Hockeyn omsätter väl cirka 100 miljoner och jag skulle förvånas ifall Malbas kommer upp i mer än 10-12. Hockeyn snittar väl cirka 5000 riktiga/närvarande åskådare i Arenan medan Malbas har 400-500 i gymnastikhallen med ribbstolar.  Så på sätt och vis kan alla de här tre ideella malmöföreningarna (de gör ju som svenska idrottsföreningar ingen reell vinst)  alla vunnit trots att de inte kom etta. Malmö kom femma och vann pengar, de två andra klarade sig kvar vilken är en historisk framgång.

Ifall man ska sammanfatta malmöitisk elitidrott säsongerna 2015-2016 kan man konstatera att det enda riktigt vinnande laget i Greater Copenhagens andra största stad/by var FC Rosengårds damer. De lär till och med ha fått behålla SM-pokalen men trots det är ekonomin inte så där jättebra, ungefär på bra herrbasketnivå, gissar jag. Återstår att se hur det går mot Frankfurt i CL…  … man lära varken torska 0-8 eller göra en ren vinst på 235 miljoner kronor!

 

 

 

Annonser

About this entry