Det ser oväntat illa ut för MFF

Är det någon gång som det tänkta taktiska spelet ska fungera så är det direkt efter paus.

När första halvlek startar är spelarna försiktiga, vågar inte ännu riktigt lita på tillslag och motståndare så man spelar på säkerhet, i första. I andra har tränaren just predikat sitt sakrament i en kvart och kunnat korrigera alla avvikelser och blasfemiska misstag. Speciellt för ett lag som spelar med cupkniven mot strupen och ligger under med 0-1 hemma mot en klubb som omsätter cirka 2 procent av vad MFF omsätter.

MFF är 50 gånger större men låg under 0-1 mot Ängelholm

Det nya världsunika spelsystemet med två brett uppställda mittbackar, en central mittfältare som ska hämta bollen och två ytterbackar högt upp i plan hade Ängelholm dödat genom att placera en mittfältare längs var sin långlinje och ha en central anfallare som stötte på MFF:s Magnus Wolff Eikrem.

I matchminut 46, kolla själv på SVT Play, försökte Rasmus Bengtsson inom loppet av 30 sekunder tre gånger i rad passa Eikrem som var tio meter in på egen planhalva. Varje gång lyckas Eikrem springa och ställa sig i passningsskuggan.  Till slut ser man Bengtsson uppgivet slå ut med armarna och ropa något. Eikrem verkar inte fatta vad han gör för fel. Och då borde ha fortfarande ha smaken av sportdryck, pauskaffe eller annan stimulantia i munnen. Och tränaren ord ännu ringande i öronen.

Det gick bättre på andra kanten, delvis beroende på att ÄFF där hade spelare som var sämre på att hålla positioner och försvara. Zuitro visade med alla tydlighet varför han en gång var älskad av alla Hammarbyfans, blev utsedd till kommande landslagsman i Expressen  och sedan sällan stannar mer än en eller två säsonger i var klubb. När motståndarna försvarar naivt och superettanaktigt ser MFF:s anfallsspel riktigt bra ut. Synd att det är i allsvenskan de ska spela 2016.

Kjartansson ser ut som en pigg och trevlig forward. Han har kapacitet att bli en spelare av ganska hög allsvensk klass, typ på gränsen till en vinterturné om han fortfarande är under 24, 25 år. Däremot ser han definitivt inte ut som den spelare som tjänar 10 miljoner och ska göra 20 mål i allsvenskan.  Frågan är om MFF, när de möter bra motstånd, har råd att ha en så exklusiv spelare: har råd att ha en spelare som tillför så lite i en så viktig roll?

MFF har många individuellt sätt skickliga spelare men det fungerar inte. Trots att de till sist vann 4-1 efter två mål av en mittfältare, ett av en mittback och en straff av Kjartansson som han inte själv orsakade.

Den straffen kommer f ö Kjartansson inte kunna slå två gånger i rad. Att som Neymar stanna av och invänta målvakten är ingen bra straffmetodik. Och det inger inte förtroende att en straffskytt lägger ned bollen och sedan vänder den ryggen. Då har man ingen regelbunden ansats, det vill säga man måste titta på bollen vid tillslaget.

Nästa gång står målvakten kvar, kommer Kjartansson även då stanna av i sin ansats får han stora problem att göra mål!

Annonser

About this entry