Elitidrott till varje pris?

Ängelholms FF har under flera år haft akuta ekonomiska problem. De som kört racet de senaste säsongerna har varit den före detta klubbdirektören i Helsingborgs IF Paul Myllenberg och den f d ordföranden i HIF Sten-Inge Fredin. De lämnade HIF i en mindre trevlig ekonomisk situation. Det har inte gått bättre i ÄFF. Nu vet jag inte i vilken utsträkning de två kan lastas men de är naturligtvis delaktiga och delvis ansvariga för ekonomin i de klubbar de arbetar för.

När de kom till ÄFF var ekonomin redan dålig men situationen är inte bättre i dag- tvärtom sämre. Med tanke på deras”track-records” – var det en så briljant idé att överlämna ÄFF i deras händer?

Myllenberg hoppade av i vintras men Fredin är kvar liksom tvånget att skaka fram tre miljoner på en månad. Förhandlingarna med kommunen har gått i stå. Man har försökt sälja en gammal idrottsplats men Ängelholm har inte visat sig lika generösa som grannpolitikerna i Helsingborg, eller de i alla norrländska hockeykommuner som Leksand, Örnsköldsvik, Sundsvall e t c.

Varför är det så viktigt att nordvästskånska kommuner har herrlag i svensk elitfotboll? Ja, i Helsingborg bygger man en ny arena för 400 kulturmärkta miljoner så jag har en viss förståelse ifall kommunpolitikerna vill slippa se läktarna stå tomma. Men frågan måste ändå upp på bordet – varför är just herrfotboll så livsviktig?

”Tradition”, ”kulturbärande ”svarar ni kanske men i så fall – gummiskotillverkningen på Tretorn – var inte den traditionsfull och kulturbärande? Jag ser inga ängelholmsbor kräva kommunalt stöd för att återuppta lergökstillverkningen – kommunens emblematiska kulturtradition.  Vänder vi på frågeställningen blir problemet ännu tydligare – varför ska varumärket Ängelholm med sitt framgångsrika herrhockeylag behöva solkas av ett ständigt insolvent herrfotbollslag? Lockar det nya, kapitalstarka invånare till kommunen att de tvingas betala för att ett gäng mediokra fotbollsspelare, och ledare, ska få leka med rimligt professionell  kostnadsersättning?

Nu är det februarilönerna som man ligger efter med. Och tre miljoner i bokslutet, och 800 000 i en gammal skatteskuld. Det är inte peanuts för en ideell idrottsförening som förmodligen inte omsätter mer än 10-15 miljoner.

Varför inte bara avveckla och lägga ned ÄFF? Är det för övrigt inte rimligt att de 400 kulturmärkta miljonerna i Helsingborg även kommer kvinnor till del. Ingen av spelarna på planen i Helsingborg är kvinnor. Inte heller någon av alla de välbetalda på bänken. På läktarna är det väl cirka 1 av 20 som är kvinna. Borde det inte vara en rimligt krav att den kultur Helsingborgs kommun satsar så oerhört stora summor på också kommer kvinnor till del? Och ifall Henrik Larsson och de andra vägrar ge plats för kvinnor på plan och på bänken – är kommunen beredda att satsa 400 miljoner på kultur där blott en av 20 i publiken är män?

Är det åtminstone inte ett moraliskt anständigt minimikrav på Helsingborgs IF att de nu använder halva sin omsättning för att skapa ett elifotbollslag för damer?

 

 

 

Annonser

About this entry