Pamparnas lögner är ett problem för svensk friidrott

Tomas Riste var tidigare ordförande i svenska friidrottsförbundet. Han har kommenterat de senaste dagarnas händelser i Nya Wermlands Tidningen, citerad i Expressen.

”–Men det kan knappast Svenska friidrottsförbundet eller hennes klubb Hammarby ställas till svars för. Den kritik som riktats mot två ledare i Hammarby är patetisk. Två personer som gjort ett fantastiskt arbete för friidrotten under flera år och som lagt ner enormt mycket fritid på det jobbet.”

”Riste menar att förbundet inte hade någon inblandning i Abeba Aregawis ansökan om svenskt medborgarskap och betonar även att hon inte fick någon ”förtur” i behandlingen av ärendet.

– Vi fick en förfrågan från Migrationsverket om hennes idrottsliga bakgrund, som var medelmåttig på den tiden. Hon fick absolut ingen särbehandling, säger Riste om Aregawi – som då alltså var rankad etta i världen i sin gren.

Han fortsätter:

– Det finns exempel på idrottare som fått förtur, till exempel Ludmila Engquist, men Aregawi blev prövad som vem som helst. Varken vi eller hennes klubb Hammarby gjorde någonting för att skynda på processen. Den hade sin gång. Hon fick inte förtur. Det var precis som med Meraf Bahta.

Som Expressen visar så ljuger Riste.

”Tomas Riste var en av kuggarna när Abeba Aregawi kämpade för att bli svensk medborgare inför OS i London 2012. Hon var då bäst i världen på 1 500 meter – och det var bråttom.

Riste förklarade i SPORT-Expressen att han hoppades att Migrationsverket skulle kunna snabba på processen.

– Om det är en aktiv som är medaljkandidat på internationella mästerskap så kan det påskynda situationen, sa han.

– Nu har jag bett Stefan Olsson (dåvarande förbundskapten) att ranka hennes resultat och det är ganska enkelt. Hennes resultat i Rom är sensationellt bra. Där kan man på goda grunder säga att hon definitivt är favorit på 1 500 meter.

Generalsekreteraren Anders Albertsson har också varit öppen med att förbundet skickade in ett brev till Migrationsverket.”

Riste spelar till och med ut ”rasistkortet” och menar att de som nu kritiserar förbundets behandling av hennes medborgarskap har rasistiska motiv. Kan man komma lägre än Tomas Riste gör just nu – ljuger och antyder att kritikerna har en rasistisk agenda.

Riste anar också spår av rasism i synen på Aregawis svenska medborgarskap, skriver NWT.

– En del påståenden gör mig bekymrad. Jag läser uttalanden om bristande tilltro till afrikanska löpare och deras idrottsmiljö. Det låter rasistiskt i mina öron.”

En säger en aktiv har höjt en kritisk röst- efter vad jag sett. En enda av alla hundratals aktiva. Elmar Engholm hade modet att säga vad han tycker på Twitter. Det var starkt. Resten tiger, är rädda, kanske fega och under alla omständigheter tysta när de borde försvara sin sport och sin moral.  Det går inte att separera sporten från dess främsta, och valda företrädare. Svensk Friidrott stinker!

 

Annonser

About this entry