MFF-familjen sviker

MFF:s årsmöte gick på styrelsens linje och avslog motionen om att skapa ett damlag i klubben. Ordförande Håkan Jeppssons  argument köptes av alla med hull och hår, ja utom av de unga tjejerna som motionerat. Till och med en semifeminist som Tony Ernst tyckte detta beslutet var det bästa.

Sveriges i särklass rikaste och bästa herrklubb i fotboll kan alltså inte tänka sig ett damlag, däremot några sexåriga småtjejer på nåder.  Så kanske ett damlag när tjejerna stått på tillväxt en 15 år  – MFF öppnar med andra ord för damfotboll, på andra sidan år 2030…

Svek är ett kraftfullt ord som ska användas med måtta. Detta är dock ett av de tillfällen då det är rätt att tala om svek. Ja, till och med om ett så uppenbart oförstånd att det måste rubriceras som falskhet.

Så vilka är argumenten som Ordförande Jeppsson pumpat ut de senaste veckorna på lokalpressens sportsidor och vilka upprepades på årsmötet i fredags?

Det viktigaste har varit att det tar tid att bygga upp en egen damsektion och att man inte vill konkurrera med FC Rosengård som han kallar det kanske mest framgångsrika laget i Norden – vad det nu har med saken att göra? Hade den gubbstinna styrelsen föredragit en jättedålig samarbetspartner så finns det massor av mediokra damlag i Malmö som bums ställer upp.

Varför då inte gå samman med Rosengård – för det är självklart att Malmö inte ska hysa två av Europas bästa damlag. De har dessutom en organisation och ledning som är väl så bra som MFF:s. Och inte tänker väl Jeppsson att MFF och Rosengård ska växa självständigt, bredvid varandra för att slås samman sedan, på 2030-talet? Eller är den moraliska invändningen att man inte ska konkurrera ut Rosengård 2017 men att det är helt OK att göra samma sak 2037?

Hade Jeppsson fått FC Rosengård att säga att de inte vill samarbeta hade det varit sin sak men Rosengård har inte tillfrågats, eller bjudits in – varken av Jeppsson eller Malmös supporterjournalister. Tvärtom har FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes slagit fast ( i Kvp i oktober-15) att ”en återsammanslagning av de båda klubbarna vore bäst för alla”.

Men ordförande Jeppsson försäkrar att det är för damfotbollspelarna och FC Rosengårds egen skull som MFF inte vill samarbeta. Hur falskt är inte det argumentet?

Lika falskt är det att till exempel Sydsvenskan låtsas som om detta enbart är en fråga för tidningens av män totalt dominerade sportredaktion och inte handlar om jämlikhet och respekt. Lika falskt är det att Malmö stad låtsas som om det här är en helt intern föreningsfråga för stadens kanske starkaste varumärke och mest stolta övergripande symbol.

En annan orsak till att MFF inte vill ha ett damlag, enligt Jeppsson, är att man saknar plats/planer. Även det är tyvärr skitsnack. Det vore naturligtvis ingen konst för MFF och Malmö stad att lägga några miljoner på ytterligare träningsplaner. Det finns stora grönytor på tre av fyra sidor om det nuvarande stadionområdet. Kanske behövs det en liten korrigering i detaljplanen, och? Jag är fullkomligt övertygad om att det råder politisk enighet om detta bland politikerna, ifall det vore aktuellt. Dessutom skulle MFF faktiskt kunna göra det otänkbara eftersom A-laget kan göra det och vad som är OK för A-laget borde kunna vara OK för andra lag i klubben: spela och träna på Gamla IP:s eller Mariedals konstgräs.

Varför MFF inte vill ha damer är för att man dels är en samling gubbar rädda för att deras revir ska hotas, dels inte vill dela med sig av sina 450 miljoner kronor på banken. Så simpelt är det!

Ifall Jeppsson och de andra gubbarna inte haft tjejskräck hade de upptäckt att i princip alla storklubbar i Europa nu satsar hårt på damlag (Barça, Bayern, Chelsea, Arsenal, Liverpool, PSG med flera). Damfotboll är en viktig del av varumärkesbyggandet för storklubbarna. Damfotboll är även ett sätt att bredda marknaden och det allmänna intresset. Tjejer köper också tröjor. Det fattar inte alla dessa rädda gubbar som representerar Malmö FF, antingen i styrelsen eller som medlemmar.

Lika jävla sorgligt är det i Helsingborg där herrklubben får en ny arena för 400 miljoner av Helsingborgspolitikerna till att spela herrfotboll på. Ifall det var tvärtom, ifall damfotbollsklubben utan herrlag och utan så mycket herrpublik fick 400 kulturmärkta skattemiljoner hade alla män protesterat högljutt. Likadant om det var en damklubb med en halv miljard på banken och MFF var bäst i Norden men hade svårt att klara elitlicensen. Då hade t o m Tony Ernst krävt en omedelbar sammanslagning.

MFF och MFF-familjen har många fina ideal samt en stor och föredömlig social verksamhet. Där är alla välkomna, oavsett ras, religion, ekonomi, boende eller politisk övertygelse – så länge du har snopp som Ordförande Håkan Jeppsson. Genom beslutet på årsmötet sviker MFF alla himmelsblå kvinnor och tjejer, de sviker sina egna ideal och de sviker Malmö stad.

Annonser