Gav Coquelins gula bort Arsenals ligaguld?

Francis Coquelin – alla som läser den här bloggen vet att jag tycker han är ett av Arsenals mindre bra företrädare: dålig passningsspelare, omdömeslös i allmänhet. Ni vet att jag tycker att Arsene Wenger alltid lyckas ställa åtta, nio väldigt bra spelare på banan men att det saknas två, tre för de stora segrarna, ja ok för segrarna över huvud taget. De utan Tony Adams.

Matchen mot Spurs, den så livsviktiga gav några besked. Som att Welbeck motsvarar mina ödmjuka föreställningar om honom som en av världens fem bästa forwards, inte fem bästa målskyttar men forwards. Han hade avgjort matchen i lördags redan i första halvlek ifall han orkat. Mannen var dödstrött efter 35 minuter. Istället tog Francis Coquelin över showen. Som balansspelare i en så här tuff och viktigt match är det fundamentalt att inte dra på sig tidiga gula kort – det hämmar spelet, ifall man måste ta ett gult ska man spara det till ett avgörande ögonblick.

Arsene Wengers utvalde man gick in bakifrån i en tackling efter knappt fem minuter.  Vid mittlinjen. En tackling som inte hade givit några förmåner över huvud taget. Den mycket bra domaren gav bara en tillsägelse men ingen, absolut ingen, hade protesterat ifall det hade blivit gult.

I mitten av halvleken, även nu vid mittlinjen, får han en tackling bakifrån, söker frispark, faller men får ingen varvid han istället liggandes tar bollen med båda händerna. Smart! Efter en sekund släpper han bollen, Spurs får fördel och en bra omställningschans eftersom deras balansspelare ligger på rygg vid mittlinjen. Situationen räddas av att en Arsenalförsvarare tar en bra och taktisk frispark, utan risk för gult.

Så har då Francis Coquelin sitt helt onödiga gula kort. Mission completed! Hämmar det honom? Nej!

Med ledning 1-0 borta och på väg mot en ligatitel kastar sig Francis Coquelin vid sidlinjen in i en våldsam tackling snett bakifrån mot Harry Kane – som naturligtvis flyger och rullar runt. Ifall Francis Coquelin nuddar bollen innan han träffar Kanes ben kan diskuteras men vad som är helt odiskutabelt är att du aldrig kan göra en sådan tackling, under de omständigheterna, 45 meter från målet. Med ett gult filter runt din fysiska person.

Sedan ska det sägas att hela försvaret i Arsenal inledde oerhört virrigt, att Mertensacker nu är alltför gammal och att Bellerin inte kan försvara på den nivå som krävs ifall man spelar i Arsenal.  Men jag gillar att Gibbs är tillbaka. Han borde spela i landslaget.

Spurs kvittering gav dessutom fog för påminnelsen om att spelare som inte är vana vid backlinjer och offside ska hållas borta från de områdena. Ramsey löste offsiden, med två meter.

Kul att Ospina hade en bra match och bidrog till att något så när rädda Arsenals guldmöjligheter. Samtidigt tragiskt att Spurs genomgående bästa spelare den här säsongen, Hugo Lloris, står helt fel när han släpper in 2-2. Hans position vid avslutet borde ha varit nästan en meter ut och bort från stolpen.  En ovanlig miss av en stor spelare.

Ligans mest formstarka lag för närvarande är West Ham, Liverpool, Stoke och Chelsea. Hade jag varit Man United supporter ( eller hållit på Man City) hade jag fruktat för framtiden. Speciellt i ligan. Hur många engelska herrlag får kvala till Europaleague till hösten?  Det är med andra ord inte uteslutet att den stadens enda hopp om att få se internationell fotboll hösten 2016 är Manchester City Women…

Annonser

About this entry