Tar fotbollsjournalistiken till en helt ny nivå

Sportbladet och Patrik Sjögren tänjer verkligen på gränserna för fotbollsjournalistiken. På ett positivt sätt. Genom det här innovativa grävandet har de säkert nästa säsongs Stora journalistpris, för att inte nämna Guldspaden för bästa grävande jobb.

Sjögren har kollat spelet ”Football Manager” ( eller någon annan som kollat spelat) och listar de 50 största fotbollstalangerna i världen. Det är fråga om killar som är 16, 17 år gamla och ännu inte spelat A-lagsfotboll. Vanligtvis brukar man säga att de som är som bäst i den här åldern sällan blir så bra som man tror. Inte minst för att de ofta är födda i början av året och åkt gräddfil genom pojklagsvärlden. Men Sjögren, och spelet Fotboll Manager, vet förstås bättre.

Att Sjögren inte nämner svenskar eller nationaliteter kan verka lite besynnerligt men det har säkert INTE ihop med att den icke anvisade källan är engelsk.  Så här skriver oraklet:

” Premier League har halkat efter den europeiska eliten men framtiden ser betydligt ljusare ut. Arsenal och Manchester United har med tre spelare vardera när erkända fotbollsspelet Football Manager rankar fotbollsvärldens största talanger. Här är de 50 spelarna som kommer dominera fotbollsvärlden – och som du måste köpa till ditt FM-lag”.

I sammanhanget kan det vara värt att påminna om några stora talanger på nära håll som aldrig blev så bra som fotbollsexperterna i journalistkåren (och MFF) trodde. Som nigerianen Benjamin Fadi vilken köptes för 5 miljoner på 18-årsdagen och som man skrev ett guldkantat fyra år långt kontrakt med. Alla världens storklubbar hade missat honom. Detta var dessutom på den tiden då MFF var fattiga. Fadi har gjort ett inhopp i allsvenskan ( mot Syrianska var det väl?) på de här tre, fyra säsongerna. För det mest har han varit utlånad till klubbar långt ned i seriesystemet men för några år sedan var han en av världens mest lovande fotbollsspelare, i Malmö.

Den yngste spelaren MFF skrivit A-lagskontrakt med är Alex Nilsson. Det skrev också många lovord om Supertalangen för fem, sex år sedan. Han sågs senast i maltesiska andradivisionen, i en klubb som inte ens existerar på Wiki. Då var han och Dardan, tillsammans med Filip Stenström kommande MFF-stjärnor, inte enbart i Sydsvenskan.

För några veckor sedan lämnade den en gång så hyllande HIF-aren Elias Andersson klubben och skrev på för Varberg. De flesta andra i laget som tog brons i VM för två år sedan ( 17 av 22 födda första halvåret) och nu som 20-åringar borde ta plats i allsvenskans A-lag: de är försvunna. Och då var det alltså bara lite drygt två år sedan de utgjorde garanten för svensk fotbolls gyllene framtid. Inte enbart i Sportbladet och i Football Manager…  …för att inte nu nämna den geniförklarade tränaren…

Glöm nu inte köpa de här spelarna till ditt FM-lag!

Målvakter

Tim Erlandsson Halmstads BK 961225

Sixten Mohlin Malmö FF 960117

Hampus Strömgren  Mjällby AIF 960708

Backar

Jakob Bergman  IFK Göteborg 960102

Linus Fridolf Trelleborgs FF 960114

Sebastian Ramhorn Kalmar FF 960503

Johan Ramhorn Kalmar FF 960503

Noah Sonko Sundberg AIK FF 960606

Ali Suljic Motala AIF FK 970918

Linus Wahlqvist IFK Norrköping FK 961111

Mittfältare

Elias Andersson Helsingborgs IF 960131

Gentrut Citaku IFK Norrköping FK 960225

Mirza Halvadzic Malmö FF 960215

Anton Jönsson Salétros AIK FF 960412

Viktor Nordin Hammarby IF FF 960118

Erdal Rakip Malmö FF 960213

Isak Ssewankambo Chelsea FC 960227

Forwards

Valmir Berisha Halmstads BK 960606

Gustav Engvall IFK Göteborg 960429

Christer Lipovac Karlslunds IF HFK 960307

Carlos Strandberg BK Häcken 960414

Jag har inte  Sjögrens geni och ska alltså inte säga vilka som spelar A-landslagsfotboll i framtiden men två, tre stycken har nog en hyfsad chans till en vinterturné. Nån kanske slutar i EPL!

 

 

 


About this entry