Rekordlöjligt

Är Buffon bättre än Zoff, eller Rossi?  Är Navas bättre än Lehmann?

Gianluigi Buffon är 38 år och fortfarande en av världens fem, sex bästa fotbollsmålvakter. Nu slår han dessutom rekord i att hålla nollan i Serie A.  Igår kväll passerade han Dino Zoff – som hade en svit på 903 raka minuter utan insläppt mål under säsongen 1972-73. Ifall Juventus, för det är trots allt Juventus i pratar om, inte släpper in något mål de första fyra minuterna i nästa helgs derby mot Torino är Buffon bättre än Milan-målvakten Sebastiano Rossis 929 minuter från säsongen 1993-94. I Europas historiskt sett mest målsnåla liga.

Det är ett rekord som jag tycker är problematiskt, på gränsen till löjligt – rent generellt. Som målvakt är du aldrig ensam. Buffon hade aldrig hållit nollan i ett bottengäng i allsvenskan med dåligt uteförsvar.  Samtidigt hade han kanske varit en ännu bättre målvakt i Åtvidaberg än i Juventus eftersom ju fler avslut en målvakt får desto bättre blir han. Problemet är förstås att antalet avslut är starkt förknippat med en förhöjd risk för att han släppa in mål. Fast ifall vi koncentrerar oss på det viktigaste –  att vara bra – hade det varit bättre för Buffons utveckling att han bytte med ”Fimpen” Gustavsson.

Det är sant att målvakten kan vara helt avgörande för ett lags framgångar men utan ett bra uteförsvar så är hen inget. Så jag ger inte så mycket för dessa rekordnoteringar som pressen älskar. Samtidigt förstår jag att målvakterna i media uttalar sig varsamt och taktfullt om nollorna. Det är inte så ofta det skrivs positivt om målvakter över huvud taget så man får ta tillfället i akt och spela med. Jag förstår också media eftersom det här innehåller en slags spänning och dessutom inte är så svårt att begripa. Till råga på allt en spänning som varar en hel vecka. Hela Världens fotbollsögon kommer fixeras vid de fyra första minuterna mot Torino. Spelarna i Torino kommer säkert säga att de ska göra allt för att sabotera Juventus rekord, oavsett omd e verkligen har den intentionen eller inte.

Jag älskar siffror, nollor och statistik men jag tycker inte att målvaktens roll ska överdrivas. Det är inte enbart målvaktens nolla, ju längre hen håller nollan desto större betydelse har uteförsvaret.

Det är likadant, eller till och med värre med de målvakter som anses bäst för att de släppt in minst antal mål. I tex Spanien vinner målvakten med minst antal insläppta mål titel ”Zamora” och anses därmed ha varit bäst i ligan. Vilket är så löjligt att det knappt kan kommenteras. Jo, kul tävling men fäst för Guds skull ingen vikt vid det. Vilket naturligtvis alla spanjorer gör, utom målvakterna som dock är mycket hedrade.

Jag såg Madrids Keylor Navas göra fyra, fem räddningar på frilägen mot Roma i veckan men det betyder ju inte att han är bäst. Jens Lehman är bättre med 853 minuter i Europacupen eller CL mot Navas 730. Vilket inte hindrar mig från att tycka att Navas verkligen gjorde en kanonmatch mot Roma och räddade Madrid från att åka ut. En klart beundransvärd och intressant match av costaricanen. Hans extremt snabba utrusningar där han täcker väldigt mycket av målet fick Romas nervösa och ganska mediokra målskyttar att avsluta svagt eller alltför svårt. Navas dominerade och styrde dem till och över gränsen för deras förmåga.  Men han är inte näst bäst genom tiderna för det. Är han bättre än Lehmann? Svårt att säga eftersom de representerar olika epoker men de var båda under sin tid bland världens tio bästa målvakter i klubbar som var bland de fem bästa. De var ifrågasatta men kunde ibland vara oerhört duktiga. På så sätt kan de jämföras men absolut inte rangordnas.

Med tanke på hur virrigt Madrids uteförsvar uppträder så handlar Navas rekordjakt mer om uselt motstånd i CL:s gruppspel än att han är näst bäste målvakt genom tiderna.

Dessutom är jag säker på att Madrid jakten tar ett abrupt slut redan i kvartsfinalen, ifall de får möta bra motstånd.

 

Annonser

About this entry