Svenska EM-målvakter del 1 – en granskning av herrlandslagsmålvakterna bakom Isaksson

Bo Kristoffer Nordfeldt är född 23 juni 1989 i Katarina församling och följaktligen en av de få riktigt bra fotbollsmålvakter som verkligen är född på Söder (förutom Sven Olof Lennart Bergqvist,). Ronnie Hellström och Johannes Kopf var födda i Skåne, Lars  Eriksson i Haninge och Rami Shaaban i Solna ( var det verkligen alla?). Men en text om Nordfeldt måste i huvudsak handla om Lukasz Fabianski, förstemålvakten i Swansea. Eller om vi ska vara riktigt grundliga: om Tony Roberts. Nej, inte den like fete som spelintelligente Tony Roberts  i Spurs utan om målvaktstränaren Tony Roberts.

Roberts, om vilken jag har hört många lovord, är målvaktstränare i Swansea sedan juni 2015. Värvad från Arsenal av förra managern Garry Monk. Monk som också värvade Nordfeldt.

Roberts spelade själv ibland annat QPR och Millvall och är den ende målvakt som gjort mål i FA-cupen ’(Dagenham & Redbridge mot Basingstoke Town 2001). Jag finner uppgiften ganska tveksam. Det har trots allt spelats FA-cupmatcher i typ 150 år. Trots det, Roberts var målvaktstränare  i Arsenal med Fabianski och de har troligtvis en väldigt bra relation. Har detta påverkat Nordfeldts möjligheter att spela i ligan? Ja igen. Nordfeldt stod en cupmatch mot ett ängagäng där Swansea förlorade och svenskan var lite nervös. Inga uppenbara misstag men inte heller några räddningar som tog honom förbi Fabianski i rollfördelningen.  Å andra sidan tycker jag nog att Fabianski börjar sköta den biten och förändringen alldeles själv, medan Nordfeldt sitter på bänken.

Fabianskis insats i lördagens förlustmatch mot Bournemouth var inte övertygande. Det första målet var kanske inte en tavla men han borde med sin rutin gjort det bättre. Tvåan är ungefär likadan – visst är han skymd men han gör ingenting för att påverka synfältet. Trean är ett inlägg och här kommer det som borde ge Nordfeldt hopp.

Swansea har två gånger kvitterat väldigt mediokra Bournemouths ledning. Så kommer ett långt högt inlägget och en mittback går upp mot en annan mittback. Motståndaren vinner nickduellen klart och en boll singlar i väg mot bortre burgaveln. Fabianski som står på hälarna på mållinjen med en försvarare vid andra stolpen har med tanke på förutsättningarna fel position. Vad värre är, när bollen kommer verkar han ge upp alla chanser att rädda den långt innan den passerar mållinjen. Ungefär som att han först tror den ska gå utanför, tar ett steg åt sidan samtidigt som han med blicken upptäcker att han har fel oc hi det ögonblicket beslutar sig för att skuldbelääga resten av världen istället för sig själv.

Innan bollen nåt nätet har Fabianski påbörjat en väldigt auktoritativ och högljudd utskällning av lagkamraterna. Förmodligen motiverad av att han själv inser att han haft skuld i framförallt de två tidigare målen. Nu försöker han med minst otrevliga medel skuldbelägga lagkamraterna. Är det verkligen det bästa att göra med underläge 2-3 och tio minuter kvar att spela? Att så tydligt och offentligt dissa resten av laget för att försöka rädda sitt eget skinn och anseende?

Bara på grundval av detta skulle jag placera Fabianski på bänken i nästa match. Å andra sidan är detta England, eller Wales, och här finns en förkärlek för att skrika och skuldbelägga. Det är en anledning till att allt från England , inklusive fotbollslag och landslag alltid underpresterar. Så kanske resulterar Fabianskis skrik och upprörda gester enbart i att han sitter än säkrare som förstemålvakt. Ifall Nordfeldt har den potential vi trodde han hade efter säsongerna i Holland och i BP så behöver han dels stå i ligan och dessutom inte en enstaka match utan fyra fem på raken. Får han det nu, Swansea har ändå nio pinnar och ett lag mellan sig och nedflyttningstrecket, och levererar kan Nordfelt vara en man för tredjeplatsen i EM-truppen. Men bara då!

 

Annonser

About this entry