HRV och fotbollförbundets trovärdighet

Först bestämde Pia Sundhage att Mia Törnblom var den perfekta mentala tränaren för damlandslaget. Det gick väl sisådär – alla fick kramp, till och med Hedvig i målet krampade i VM-premiärens första halvlek!

Sedan bestämde en av landets vid den tidpunkten minst framgångsrika fotbollstränare, Håkan Ericson, att använda sig av en mental träningsmetod som saknar vetenskapliga belägg. ”Klassisk pseudovetenskap”, kallar en av världens främste forskare i ämnet HRV för på Radiosportens hemsida.

Radiosportens scoop är klassisk grävande journalistik i guldklass. All cred åt dem. Vad som mest förvånar mig i det här är inte avslöjandet i sig utan det faktum att förbundets alla heltidsanställda kommunikatörer inte fattar att tystnad aldrig är ett bra sätt att bemöta kritik med. Att förbundets ansvarige säger att han ”inte har tid att kommentera” Radiosportens avslöjande är ett rent självmål och ökar känslan av att förbundet nu ertappats med både händer och fötter djupt nere i syltburken. För andra gången på kort tid.

Vad gäller både Mia Törnblom och HRV kan man säga att det är bra så länge det funkar. I fall spelarna känner att det ger resultat ( även om det så är sockerpiller de stoppar i sig ) skadar det inget annat än möjligtvis förbundets anseende, och den allmänna inställningen till  evidens-baserad mental träning. Fast då måste förbundet naturligtvis vara väldigt öppna och transparenta om vad de sysslar med.

I fall man nu satsar på HRV i Rio, vilket verkar vara fallet, och alla får kramp, typ. Vad säger då Förbundet, och Håkan Ericson?

Jag har jämfört HRV och Mia med doping så till vida att det hur strikt vetenskapligt perspektiv är hokuspokus. Gränsen är flytande för vilka medel som räknas som doping och inte. Det medel som nu krossat många friidrottares karriär var officiellt OK och hokuspokus den 31/12 men en katastrof den 1/1. Ett svenskt idrottsförbund, speciellt när det gäller ungdomsidrott, måste vara väldigt tydliga och öppna med vilka icke vetenskapliga metoder och piller man stoppar i sina ungdomar. Att befinna sig i en vetenskaplig gråzon är olyckligt för att det legitimerar intresset även för andra, icke utprovade, eller redan förbjudna substanser och preparat – fysiska eller psykiska.

Det positiva med HRV är att fler fotbollspelare och ledare kanske upptäcker vikten av individuell mental träning. I det avseendet befinner sig fotbollen fortfarande inte enbart på det symboliska datumet den 31/12 utan på  snarare på 31/12 år 1899.


About this entry