Vart tog västeuropeisk klubb-basket vägen?

Heleneholmshallen... ...not!

Heleneholmshallen… …not!

I kväll möts mitt Malbas (nykomlingar) och favoriterna Södertälje i Basketligans herrkvartsfinal. I en hall med ribbstolar och plats för cirka 200 personer på de ordinarie träbänkarna från tidigt 1970-tal.  Osökt går tankarna till Euroleague, basketens motsvarighet till fotbollens CL. Den turneringen går även den i kväll in i ett kritiskt skede, rond 11 i andra gruppspelet med Barça-Madrid (Viasat Sport) kollar jag lite extra. Efter första gruppspelet är det 16 omgångar i två grupper med åtta lag. Sedan kvartfinaler i bäst av fem. Det kan bli uppår 30 internationella klubbmatcher per säsong. Det är mycket. Vad värre är: Barça ligger bara fyra i sin grupp, och Madrid trea. Och de båda grupperna domineras helt av östeuropeiska lag:

 

2 Moskvalag, 3 lag från Istanbul,1 ryskt, 2 från Aten, 1 kroatiskt, 1 serbiskt, 1 litet tyskt, 1 litauiskt, och 4 nu ytterst medelmåttiga från Spanien (ett från var Katalonien och Baskien). Så här är ställningen:

 

 

Fenerbahce Istanbul

Lokomotiv Kuban Krasnodar

Crvena Zvezda Telekom Belgrade

Panathinaikos Athens

Anadolu Efes Istanbul

Darussafaka Dogus Istanbul

Unicaja Malaga

Cedevita Zagreb

 

CSKA Moscow

Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz

Real Madrid

FC Barcelona Lassa

Khimki Moscow Region

Brose Baskets Bamberg

Olympiacos Piraeus

Zalgiris Kaunas

Jag som gillar europeiskt basket tycker det här är lite tragiskt. I EM för herrar dominerar lag som Spanien och Frankrike. En gammal storhet som Italien kämpar på och Grekland är alltid Grekland. Men på klubblagsnivå, vad händer?Att till exempel Frankrike som har så många duktiga NBA-spelare uppenbarligen inte lyckats hantera det intresset på hemmaplan. Tyskland borde varit mycket större och har även de flera duktiga NBA-spalre.  Italiensk herrbasket verkar helt ha upphört. Att de stora marknaderna saknar representation bland Europas 16 bästa klubbar är en ekonomiskt och intressemässing katastrof för europeisk klubb-basket. Samtidigt, i Malmö kommer jag cykla genom halva stan och nästan ända ut till Rosengård för att stå och se en ojämna herrbasketmatch medan det blott några utsparkar från mitt hem ett damfotbollslag (som kallar sig FC Rosengård) just rott hem ett sponsorkontrakt värt 21 miljoner. Ur led är tiden!

 

Annonser

About this entry