Historisk basketliga hösten 2016?

Jag har alltid föredragit jämna ligor med få lag framför ojämna med många. Diskussionerna om att herrfotbollsallsvenskan borde utökas till 18 lag får stöd från många håll, bland annat av ”Denne Laul” i Sportbladet. Men basket så. De stora basketländerna har ofta lika många lag i högsta divisionen som fotbollen i dessa länder. I Sverige har vi haft elva innevarande säsong. Nu, efter att de båda klassikerna i svensk herrbasket Solna och Högsbo vunnit kvalserien i Superettan, meddelade i går Svenska basketbollförbundet att klubbarna ”bedöms sakna ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att spela i Basketligan herr 2016/2017”.

Det innebär fortsatt elva lag eller? Kan verkligen akut krisande Eco Örebro och Sundsvall Dragons stanna kvar?

Eco Örebros ordförande säger till Nerikes Allehanda att:

– Vi har haft lite nio liv tidigare, men till slut håller det inte. Vi behöver en garanti på att få bättre förutsättningar nästa säsong, och inte gå back. Jag har inte en exakt summa, men vi backar ett antal hundratusentals kronor som vi först och främst ska reda ut. Sedan behöver vi mer pengar för att känna att vi klarar av de förutsättningar vi levt efter de flesta år som vi varit uppe i basketligan.

Samtidigt, i Sundvall, verkar Dragons stå utan både styrelse och ekonomi.  Ur dagens Sundsvalls Tidning:

” Dragons är inne i en förvandlingsperiod. Ekonomin ska räddas – och klubben ska räddas. Ett förnyelsearbete har påbörjats och en valberedning har valts ut.

En valberedning som nu även begär att styrelsen utlyser ett extra årsmöte, för att få svar på flera frågetecken.

– För att få någon att ställa upp vill de naturligtvis veta hur det ekonomiska läget ser ut. Men det har varit svårt att reda ut det, säger Lars Kallin i valberedningen och fortsätter:

– Först och främst vill jag ju veta vilka som sitter i den nuvarande styrelsen och hur långa deras mandatperioder är, men det är olika besked beroende på vilka man pratar med. Och sen vill vi få grepp om hur ekonomin ser ut, men vi har inte kunnat få ta del av varken resultaträkning eller balansräkning.”

Anders Öhrn, legendarisk basketprofil som varit ordförande i 20 år vill för ST inte berätta varken vilka som sitter i styrelsen eller hur ekonomin ser ut. En elitidrottsklubb som mörkar sin styrelse och ekonomi – känns inte riktigt förtroendefullt.

Nu kan naturligtvis de här båda klubbarna med flera säsonger av ansträngd ekonomi plötsligt vinna på Lotto eller finna en generös sponsor men chansen är kanske begränsad. Det vore med andra ord väldigt konstigt, ifall inget drastiskt inträffar,  om Basketligan godkänner de båda krisande klubbarna men underkänner Solna och Högsbo.

Så till hösten består Basketligan troligtvis av nio klubbar och enligt seriesystemet går åtta till slutspel. Det vore i så fall en historisk men kanske inte så jättespännande liga…

Annonser

About this entry