Världsrekord i dålig lagmoral?

Detta var nog den värsta vänskapsmatch jag någonsin sett – utifrån förutsättningarna. Inget ont om MFF, de krossar klubben som vunnit finska ligan sju gånger i rad. De gör ett väldigt gediget intryck så länge detta genrep gäller något, typ 10 minuter. Vad jag däremot inte förstår är varför HJK spelar över huvud taget? Ifall HJK-spelarna nu ville visa sin brist på, och ointresse av vänskap kunde de väl göra det utan att ställa till med ett ”nära-match-liknande” event, dessutom TV-sänt och med en vän till mig på läktaren som åkt ända från Berlin för att se sitt HJK.

 

Det hade varit en bra och ”nyttig” match för båda lagen ifall motståndarna också tyckte det var viktigt men flera HJK-spelare var ju inte ens intresserade. Vad ska man säga om alla de välavlönade proffs som flyger 100 mil, möter säsongens förmodligen bästa motståndare och sedan bara ställer ut skorna? Eller springer omkring och skaver? Eller tar ett andra gult genom att dra en motståndare i tröjan vid mittlinjen, rakt framför domaren i en situation som inte var farlig, vid underläge 0-3.

 

Andra halvlek hade kunnat bli en bra matchpass för båda lagen men HJK-spelaren förstörde det genom sin utvisning, förstörde för övriga 21, för de båda klubbarna och för all publik och TV-tittare. I fall han nu kände sig så förnedrad och inte ville vara med längre – varför inte vänta ytterligare 30 sekunder och be att få bytas ut?

 

Den lagmoral som HJK visade upp var den sämsta jag ett i sådana här sammanhang. Hade det varit laget som var överlägset, eller innehöll alla de stora stjärnorna på pappret hade ointresset varit begripligt (fast fortfarande oursäktligt). Hade Marcus Rosenberg efter typ tio säsonger i Europas största ligor tyckt att försäsongen och träningsmatchen var en för mycket så hade jag förstått men Marcus Rosenberg gjorde två mål och var planens bäste spelare första halvtimmen. Nu var det istället förhållandevis lilla HJK ( vars startspelare förmodligen aldrig varit i närheten av de här ligorna och troligtvis aldrig heller kommer vara det)  som fick en chans att mäta sig med Nordens förmodligen bästa lag – och inte brydde sig.

 

Den solklara slutsatsen är att HJK är ett lag som är alltför bra för sitt eget bästa. Spelarnas/lagets inställning är ingen annan är att man ska vinna finska ligan ännu en gång vilket man säkert gör – resten är uppenbarligen ointressant för flera av spelarna.

 

Låt mig gissa att bonusen är kopplad enbart till ligatiteln.

Låt mig gissa att tränaren är en marionett utan auktoritet och förmåga att leda sina spelare mer än på pappret.

Låt mig gissa att det stolta och kostsamma projektet HJK inte leder någon som helst väg annat är till en massa inhemska mästerskap. För allvarligt  talat – vem vill i längden följa och stödja en lag vars spelare tycker de är alltför bra för sin klubb?

 

 

 

 

Annonser

About this entry