Så slutar allsvenskan 2016: AIK

AIK har seriens näst bästa trupp med två, eller tre, bra spelare på de flesta positioner. Andreas Alm gör sin femte säsong, man har ett fantastiskt publikstöd och allting är på plats för ett guld om det inte vore två saker:

En styrelse som av någon bisarr anledning  kräver guld.

En märklig och medioker samling överlånga forwards.

Längst bak kommer dock Patrik Carlgren vara allsvenskans bäste målvakt i år. Kyriakos Stamatopoulos och Oscar Linnér är två av seriens bästa bänkkeepers.

AIK kommer släppa in väldigt få mål med tanke på att man har minst tre väldigt bra mittbackar. Frågetecken återigen för ytterbackarna.  Förra året var det en överårig brasse som vänsterback som sabbade för AIK, i år är det en överårig ”Nisse” som har grymt mycket rutin men är alltför långsam för en fyrbackslinje.

Ännu en grym centrallinje på mitten med fyra, fem spelare av hög allsvensk klass och två, tre unga som borde ta sig dit i år. Yasin, Etuhu och Ofori borde vara givna.

För mig är det ett helt obegriplig bestånd av forwards. Köpet av Denni Avdic är bra även om han är skadebenägen. Men varför omge en lång duktig huvudspelare med ytterligare två långa duktiga huvudspelare men närmast värdelösa med fötterna och benen som Brustad och Real-Eero? Vad gäller Eero Markkanen så tror jag ö h t inte på honom men Laul har ju lovat att han håller hyfsad EL-kvalité så vi får se. Alexander Isak är 16 år gammal, ingen kan ha några förväntningar och krav på honom.

Så vad ska man göra när man har massor av bra mittbackar och mittfältare men bara en forward, som dessutom inte har löpstyrkan och snabbheten? Jo man spelar 3-6-1 med en defensiv och en offensiv balansspelare och två tydliga yttrar som har alldeles egna korridorer att löpa i.

Per Karlsson, Noah Sonko Sundberg, Jos Hooiveld, eller Sauli Väisänen fixar defensiven. Sex mittfältare med Yasin i en fri roll bakom Avdic skulle funka och då får lirare som Eliason och Saltreros också plats. Varför Andreas Alm inte gjort detta faktiskt helt självklara val vet jag inte. Kanske kommer han spela så här fast kalla det 4-4-2? Kanske kommer han formera laget som förra säsongen och få sparken i augusti?

AIK kan vinna, AIK kan bli sexa,sjua.

 

Annonser

About this entry