Inför allsvenskan: MFF

Frågan är inte om MFF ska vinna allsvenskan utan om det över huvud taget finns något som talar emot.

Förra året vann man inte för att man fokuserade på CL och hade sex, sju nya spelare. Problemet var inte de nya spelarna, t ex Berget och Eikrem glänste hela säsongen respektive inititalt. Problemet var dels att spelare på väg ut i Europa fokuserade på sin framtid och inte på nuet. Problemet var också  att komplementspelare som Sana, Kroon, Cibicki med flera tappade motivationen och tränaren kunde eller ville inte påverka dem i rätt riktning. San slutade han till och med att prata med. Så långsamt, långsamt tappade Hareide omklädningsrummet vilket till slut ledde till de där evigt svarta fläckarna i MFF.s historia: O-8 mot Madrid och förlusten hemma mot Guldköping med två spelare i obstinat och dunkelt uppror mot himmelsblå heder, tradition och lagmoral. För att inte nämna Europa. Jag kräver att Rosenberg avgör cupfinalen, i rätt riktning. Det är han faktiskt skyldig MFF.

2016 har MFF de bästa spelarna, den bästa och bredaste truppen. De har fokus på cupfinalen så räkna med poängtapp i slutet av april. De har fokus på allsvenskan och de har inte många spelare som springer omkring med agentens fagra löften om guld och snabba cash på kontinenten ringande i öronen.

Örn vill säkert vidare man jag tror inte han är närmelsevis så bra som SDS/MFF tror vilket innebär att MFF tvingas dras med en halvbra forward i flera säsonger, lex Agon.

Berget ska vidare, kanske redan till sommaren. Det blir ett stort tapp men jag tror inte det påverkar Berget. Han verkar vara lika stark i knoppen som kroppen.

Fler som vill söderut? Yotun, Tinnerholm, Lewicki, kanske Erdal och Rodic  men ingen av dem är tillräckligt bra för  att ta det steget i sommar, ett par av har förmodligen en högsta nivå som inte räcker längre söderut för en resa än till Danmark eller allra, allra  högst Holland.

AC vill säkert tillbaka söderut men är så pass klok och erfaren att han inte springer och drömmer om det.  AC och Berget, tillsammans med Lewicki är MFF:s batterier. Adu är på laddning.

Så en homogen trupp, rent mentalt. Man lär släppa in en del mål på grund av  det nya spelsystemet, och göra färre på grund av att Örn inte är integrerad. Man behöver en stark huvudspelare att kasta in sista 25 men i övrigt ser det bra.

Spelsystemet med hög press, ledd av AC gillar jag men det skapar också frågor. Örn är en spelare som behöver mycket plats och stora ytor. Mot hur många lag kommer MFF ha det, speciellt ifall de pressar högt?  I det pressspelet är Örn helt överflödig, åtminstone har han haft den exkluderande attityden under försäsongen. Jag kan tänka mig att MFF första försvarslinje utan boll skulle kunna vara AC, Rosenberg och Berget. Bakom Lewicki och Adu plus en stor stark huvudspelare någonstans. Och en backlinje, eller de i grunden defensiva spelarna som står väldigt högt upp, likt upphissade byxor. Jag vill MFF ska spela med hög midja, pressa motståndarna till misstag i egen tredjedel och tvinga dem att antingen tjonga eller göra sådant som övergår deras begränsade talang.

Jag är inte säker på att allan Kuhn är mannen att göra något så pass vågat. Jag vet ännu inte hur bra Allan Kuhn är – han groteskt överdrivna uppskattning av det ”nya” spelsystemet hedrar honom inte. Inte heller hans cv men det är alldeles för tidigt att bedöma hans riktiga kvalitéer än.

Jag tror på 1-1 idag och sedan en rad segrar fram till en lite dipp före cupfinalen. Sedan fler segrar i maj, serietopp till EM-uppehållet och ett mindre fokuserat  MFF i juli och augusti med europakval.

Lite splittrade av Europaspelet men ändå med tillräcklig koncentration på allsvenskan.  SM-guldet säkrat före sista omgången.

Annonser

About this entry