Så slutar allsvenskan 2016

 

 

 1. MFF
 2. IFK Göteborg
 3. AIK
 4. Elfsborg
 5. Norrköping
 6. Häcken
 7. Hammarby
 8. Djurgården
 9. Kalmar
 10. Örebro
 11. HIF
 12. ÖFK
 13. Gefle
 14. Sundsvall
 15. Falkenberg
 16. Jönköping

Kommentar: När jag jämför tabellen ovan med de avlönade fotbollsexperternas tips är det några saker som särskiljer Maxtiotår-Saida (här ovan) från deras lite slumpartade gissningar och kaffesumpsanalyser.

IFK Göteborg – näst bästa laget utan tvekan. Tror att klubbens ekonomiska problem påverkat ”expertena”. Men truppen är ju bättre än i fjol – Engwall får en lika klok och bra lagdelskamrat bredvid sig som Lasse Vibe. Enda frågetecknet, förutom bredden offensivt, är Alvbåge – han höll inte riktigt fjol tycker jag (Sportbladet haussar honom) och han har inte blivit mer reflexsnabb under vintern.  Att han släppte in minst mål berodde enbart på att han hade seriens bästa defensiva lag framför sig. Insläppta mål är en överskattad, statistisk, felmarginal i bedömningen av målvakters kvalité.

Hammarby – Laul, Lahr och Malin Jonsson tippar Bajen som 13-14 lag i allsvenskan. De flesta experter tror de kommer 9-11:a. Varför? Ska utreda det i en separat text inför premiären – åker upp för att se den på Tele2 Arena.

Östersunds FK – de flesta tror på 14:e plats, efter Gefle och Giffarna. En eller annan placering kanske inte är viktig men vad jag vill poängtera är att  Östersund har mycket högre potential än de två andra, mer erfarna, norrländska elitlagen. De spelar ju inte ens som ett norrländskt lag med en fembacksliknande försvarslinje och en utpräglad rädsla för bollinnehav, likt kustklubbarna gör.

Bara de två översta lagen kan vinna serien.

Alla de sex följande lagen kan ta medalj.

De fyra följande lagen (plats 9-12) måste bli kvar där. Deras säsonger kommer sluta tidigt.

Norrlandslagen kan inte åka ut även om något tvingas kvala sig kvar, mot laget eder Sirius i Superettan. Ifall Falkenberg eller Jönköping kommer sist är svårt att säga. FFF har mer rutin men är inte bättre, som lag.

Annonser

About this entry