Inför allsvenskan: Gefle ger ”singelanfallet” ett ansikte

Jag brukade alltid tippa att Gefle skulle åka ut, det gjorde de aldrig. De senaste åren har jag tippat dem på kvalplats eftersom det alltid funnits sämre lag i serien ( även om FFF klarat sig kvar). Gårdagens premiär var nog ändå det sämsta Gefle jag sett, och då har jag ändå sett väldigt mycket och väldigt dålig premiärfotboll. Jag minns för rättvisans skull även en premiär borta på ett soligt Örjans Vall för åtta, nio år sedan (Lanttos debut?) då de var riktigt bra och kontrade sönder Janne Anderssons stolthet – han var uppriktigt sur efteråt.

Nu är förstås inte bra fotboll Gefles deras grej, deras varumärke. Det är fotboll som bäst karakteriseras som ”bister”, inte bra. Gefle är ett lag som alltid håller sig kvar i allsvenskan genom att spela Drillfotboll: så lite bollinnehav som tänkas kan. Det kommer de säkert också göra i år fast det stundtals såg  bedrövligt ut mot Helsingborg. Defensivt, fegt, försiktigt och utan offensiva ambitioner ö h t , trots underläge. När man väl började finna alternativ till att ”singelanfalla” (den ende ”HIpster-Johan” Oremo hade sällskap av på den planhalvan var hans stora nya mössa) skapade man också chanser. Fast å andra sidan  var det enbart för att HIF var så oerhört dåliga defensivt.

Hedvall i målet såg inte säkrare ut i år, laget kämpade inte och verkade inte ens njuta av närkamperna ( nära-bollen-upplevelser) så som brukligt är. Det är till och med så att man skaffat sig en riktig ”crybaby” på mitten i f d mjällbyspelaren Bonsu som både skaver vilt på andra men rullar runt och skriker så fort han får en tackling. Domare Hamlin var konsekvent – varnade för tacklingar men vinkade skavandet och stämplingarna vidare. Tråkigt att se Bonsu, han bryter med Gefles traditioner och det är inte omöjligt att detta traditionsbrott även får konsekvenser för serieplaceringen. Inte så att de åker ut – det tror jag är omöjligt i en serie med J Södra och Falkenberg men ett ovisst kval är nog att vänta.

I mina föga uppskattande ögon är och förblir Gefles enda bidrag till svensk elitfotboll det som ett av de allra bästa argumenten för en allsvenska med betydligt färre lag.  År in och år ut…


About this entry