Inför allsvenskan: vad är det för fel på Hammarby?

Sportbladet har i sin allsvenska Bibel ett långt reportage med en stel och allvarsam Kennedy i matchdräkt som går omkring på kända Söderadresser i vinterljus – är det årets sämsta fotoidé eller vill man uttrycka något som endast går att göra i bild och inte får sägas  i ord: en blek desorienterad äldre man i löjliga kläder som letar efter bekräftelse på folktomma gator och torg?

Är det detta som är det egentliga felet med Hammarby 2016: hypen och tystnadskulturen?  Att ingen vågar säga det som ändå hyfsat många ser: att Kennedy inte enbart ser konstig ut i fotbollsdräkten, den forne kungen och kejsaren är ju för fan helt naken!

Låt oss börja med den ytterst ansvarige för villfarelsen, denna tragiska, clownliknande situation: Nanne Bergstrand var en av landets mest haussade tränare när han skrev på för Bajen. Nu har han haft två år på sig att skapa något bestående, det är nu eller aldrig, ska poängen fortsätta rinna mellan hans fingrar?  För sanningen är att tar inte Hammarby medalj får Nanne gå. Enligt experterna tar de inte medalj, Hammarby tippas allmänt 10-12:a vilket förvånar mig. Beror det på att man inte sett talangen och potentialen utan enbart stirrar sig blinda på resultaten?

Beror det på att experterna känner sig svikna efter att i så många år haussat allting med Hammarby och nu hämnas genom att tippa dem ett par placeringar lägre än vad som vore tipslogiskt? Expressens Mathias Lühr ( han som alltid dissar Isaksson och tyckte Kopf var bäst i landet tippar Bajen som 14:e lag, efter både ÖFK och Giffarna). För allvarligt talat – Hammarby har nästan allting man kan begära av en kraftig allsvenskt överraskning!

  1. En vad vi trott var klok och förståndig tränare
  2. Kvalité i varje led
  3. Bra balans mellan fysiska och tekniska spelare
  4. Två bra målvakter.
  5. Nordens största hemmapublik genom tiderna.

Så har man en tränare som kan hantera detta?

Vad man dessvärre har är två definitivt alltför ålderstigna ”lirare” som verkar ha en startplats inskriven i kontrakten. Kennedy kan fortfarande visa lite magi på fasta situationer och när bollen spelas långsamt upp genom mittfältet längs marken men utan boll är han tyvärr en negativ faktor. Liksom Stefan Batan – två ineffektiva spelare som älskas alltför mycket för den stora publikens bästa. Kennedy får för övrigt 4/5 i betyg i båda kvällstidningarna vilket känns falskt, jo det är rätt ord speciellt som kommentarerna bredvid går ut på att han inte längre platsar i startelvan.

Nej, Oliver Silverholt är inte lösningen, han är en av de som får mig att tvivla på Nannes storhet och tränarförstånd. Imad Khalili är en humörspelare som verkar tycka lite för mycket om pengar i förhållande till målmedvetenhet. I fjol var han lika ointresserad av att ta i och kämpa som första säsongen i Norrköping. Nye brassen Alex kan vara en tillgång eller bara någon som fyller Linus Hallenius löneanspråk och resultaträkning: många nollor men tyvärr ingen annan siffra först.

Ändå finns här många bra fotbollsspelare, tillräckligt bra för att ligga på övre halvan. Och Rikard Magyar är en spelare av hög allsvensk klass, glöm inte det Nanne.

Jag tror att Hammarby, spelarna och publiken, borde titta sig i spegeln och korrigera självbilden. Mer än så är det inte som skiljer från en sensationell bronsmedalj.

Annonser

About this entry