Rättvist rött för Fernando Torres

Sett som enskild situation är det andra gula kortet på Atletico Madrids Fernando Torres  fel. Han går in klumpigt, väldigt klumpigt och med alltför mycket kraft men hans uppsåt är inte att skada. Dessutom är det Busquests han träffar, en spelare med en oerhörd förmåga att framkalla fantomsmärta av bibliska dimensioner utifrån ingen fysisk kontakt över huvudtaget. Ganska gudomligt med andra ord. Andreas Johansson hade inte gjort det bättre.

Det är frispark och en tillsägelse att inte vara så klumpig nästa gång för då är det gult.

Men.

Fem minuter tidigare har samme Torres fällt Neymar. En cynisk, onödig, närmast demonstrativ kapning rakt framför domaren. Varför Torres gör den vet jag inte, förmodligen för att han vill straffa Neymar för dennes  dribblingshybris.

Den tyske domaren visar ett självklart gult varvid Torres protesterar. Kraftigt. Tysken blir irriterad och visar bort honom. Torres fortsätter protesterar både verbalt och med gester.  Tysken blir då arg och markera även han, verbalt och med tydliga gester, att nu går du din väg och är tyst annars tvingas jag ge dig ett gult till.  Varvid Torres tar två tre, steg tillbaka, delvis på grund av att en lagkamrat föser undan honom men sedan ändrar sig Torres och tar sig åter fram till tysken för att protestera.

Torres handlande är helt oförståeligt, utom i ljuset att han verkligen vill provocera domaren till det yttersta. Vilket han alltså lyckas med, fem minuter senare.

I övrigt var jag förvånad över hur dålig Torres var i matchen, förutom målet där han skjuter mellan benen på målvakten. När Torres mötte, slog lagkamraterna bollen på djupet. När Torres stack i djupled hade lagkamraterna spelat kort. Detta upprepades i princip i varje Atleticoanfall. Så kanske bottnade Torres raseri och ilska i att han varit så misslyckad, ja frånsett målet.

Under alla omständigheter är det Torres ilska som helt avgör matchen. Jag hade tippat 2-1 och jag tror Barça även vinner returen 2-1.

Samtidigt misstänker jag att tränare Simeone eldar sina spelare lite väl hårt. Där var många Atleticospelare som kunde fått ett andra gult eller rött direkt. Och de protesterade konsekvent mot alla domslut. Den argentinske inhopparen som i slutet kastade sig in mot Alves med två raka ben varav en sula och sedan länge och mycket protesterade mot det gula kortet, ja hans hålflin fick mig att tro att han inte ens tyckte det var frispark – den sortens totala blindhet tyder på att spelarna har mer adrenalin än vad som är nyttigt för dem.

Annonser

About this entry