Vi måste prata om offsideregeln

Låt oss prata, nu, innan det är alltför sent...

Låt oss prata, nu, innan det är alltför sent…

Vi kan inte fortsätta så här och låtsas som om de har rätt varje gång de har fel. Jag välkomnar en diskussion om offsideregelns tolkning och bearbetning i svensk fotboll. Det är ett snack svensk fotboll inte borde ta utan måste ta. Genast.

 

Jag förstår faktiskt inte hur vissa domarteam tolkar den och en mer enhetlig bedömning vore tacksamt. För alla. Nu.

 

I Malmö sprang Daniel Sjölund offside i straffområdet när han började springa efter ett instick. Han var i solklar offsideposition, backlinjen hade pushat upp men Sjölund stoppade och slog ut med händerna när han såg en lagkamrat löpa mot bollen. Eftersom han börjat springa ska det vara offside. Har jag lärt mig. Man kan inte löpa mot bollen och stanna vid den för att en lagkamrat ska ta den. Jag är medveten om att många nu vinkar först när spelaren berör bollen men det är en galen tolkning som satt i system kommer innebära offsideregelns kollaps.

 

Telo slog in bollen, Kujovic missade både öppet mål och tre simpla poäng till Snoka.

 

På Hisingen ställde sig en lagkamrat till Paulinho på mållinjen när denne gjorde allsvenskans snabbaste mål. Lagkamraten skymde inte målvakten men hindrade honom med sin fysiska position ifrån att rädda bollen. Hade EIF-målvakten slängt sig på den ”screenande” Häckenspelaren kanske domartrion fattat. Nu gjorde han inte det utan såg bara uppgiven ut. Det räcker inte för att få allsvenska domargubbar att tänka om och tänka logiskt.

 

En offsidestående spelare som påverkar målvaktens agerande, direkt eller indirekt , måste naturligtvis blåsas av för offside. All mänsklig, icke SvFF-auktoriserad logik säger det.

 

Ps ”Vi måste prata om Kevin” är en jävligt bra film om vad som händer när man inte har klara regler, på planen eller i familjen.

Annonser

About this entry