Bajen bara i början av krisen

Efter 5-1 hemma mot Helsingborg andas säkert många Bajenfans ut- man är inte så himla värdelösa som intrycket av ÖFK hemma och Elfsborg borta gav. Ser kanske till och med betryggande ut på ett icke-bajenaktigt sett med 5-1, på pappret. Sanningen är dock att det var två klubbar i kris som möttes. HIF är i värst kondition, som konsekvens av det borde Hammarby gjort sju eller åtta i andra halvlek.

 

Hammarby har inte enbart problem med målskyttet utan i princip i varje lagdel. Man verkar spela utan vare sig metodik och struktur. Vilket låter märkligt efter fler år med samme tränare men det är faktiskt så det ser ut: ett virrigt, mediokert lag som kommer få svårt att göra mål. Det berömda snacket om att spela landets snabbaste passningsfotboll känns tämligen utopiskt så länge spelare som Johan Persson och Haglund bildar innermittfält.

 

Man har skaffat två brassar som ska göra mål eftersom de andra spelarna är så svaga: varken Alex eller Romoúlo kommer göra speciellt många mål i allsvenskan – ifall de nu över huvud taget får spela, de är faktiskt så dåliga.

 

Sätra ser inte bara ut, Batan är skadad och hans ersättare håller inte ens Batanklass. Johan Persson spelar fult medan Haglund ibland ger ett konstruktivt intryck. Men han är alltför långsam för att göra avtryck, i allsvenskan.

 

När jag gick igenom Hammarbys spelartrupp före säsongen blev jag imponerad. Här fanns många duktiga spelare, som inlånade Melker Hallberg. Där fanns också en rad komplementslirare:  överåriga, minderåriga eller rent dödkött. Ändå tippades Hammarby av de flesta hamna alldeles ovanför bottenstriden utan att någon rimlig förklaring gavs – jag förvånades, jag spekulerade i orsakerna och trodde att de hade fel.

 

De hade rätt. Hammarby är en klubb i kris, trots 5-1-segern mot Helsingborg

Annonser

About this entry