Målvakter, moral och nerver

Det är djupt olycklig att en TV-kommentatorn försöker göra sig lustig och samtidigt moralisera över målvakter i allmänhet. Patrik Westberg har otvivelaktig en viss talang för övriga delar av jobbet men att ständigt och grovt generalisera om målvakter och bristande moral känns helt fel. Ifall den kritiken kompletterades med samma ständiga diskussion om brist på moral bland utespelare hade det känts mindre oseriöst men Patrik Westberg moraliserade varken över Christoffer Carlssons ständiga filmningar eller Gustav Nilssons våldsamma och vårdslösa spel. När sedan Patrik Westberg uppenbarligen är totalt oförmögen att värdera målvaktsspelet blir det än mer fatalt. Men han har rätt i en sak vad gäller matchen Falkenberg-Norrköping, Andreas Vaikla var inte bra.

 

Andreas Vaikla är född 1997 men borde ändock haft en bättre match med tanke på att han dels varit förstemålvakt hela försäsongen, dels fick en bra start i sitt inhopp.

 

Har står helt rätt placerad när motståndarna danske frisyr får en på ett bra skott (som uteförsvararna borde ha blockerat). Vaikla släpper retur åt rätt håll men kanske lite väl lång nu när ha inte vågar kupa bollen som går rakt i bröstet.

 

Fast det var kanske efter att han stoppat en boll på väg över ribban och sedan medvetet eller omedvetet låtit den droppa ned i famnen. I bästa fall var det coolt men lite riskfyllt, alternativt var det ett riktigt dåligt ingripande. Kanske var det där han bestämde sig för att inte klistra några bollar i fortsättningen?

 

Lite senare har han fel position efter en skarv och när han till slut ska förflytta sig så halkar han eller bara snubblar och sedan tvingas sedan putta bort en boll på ett sätt som inte ser riktigt tekniskt förtroendeingivande ut.

 

I andra halvlek puttar, eller skarvar han en boll som inte var på mål mot mål och räddas av lagkamrat på mållinjen. Detta mönster upprepar sig gång efter gång – Vaikla vågar inte hålla några bollar utan försöker hela tiden styra undan avsluten, även om de inte är hårda eller svåra. Det är också precis det som händer när Falkenberg gör 2-1på det misstag Patrik Westberg” kallar ”fantomräddning”.

 

Återigen har Vaikla en bra position och får avslutet (en nickskarv) rakt i händerna men liksom flera andra gånger under matchen så vågar han inte hålla bollen utan tippar/stöter den vidare rakt i huvudet på den danske mittback Tkalcic släppt markeringen på.

 

Vaikla gör inte det här för att det är den bästa räddningen han kan göra tekniskt utan för att det är den bästa räddningen han tror sig kunna göra i förhållande till den psykiska press han känner – på annat sätt kan jag inte tolka hans agerande. Efter att ha fumlat med bollen flera gånger är han rädd för att fumla igen och väljer att slippa försöka hålla den lömska bollen, trots att det inte är fråga om wobblande bollar och annat modernt fanstyg.

Rimligtvis är Vaikla egentligen en mycket, mycket bättre målvakt med händerna än vad han visade i debuten på Falkenbergs IP den här lördagen.

 

Annonser

About this entry