Globalt måltrauma väcker tystnad

Det finns en annan sida av argentinsk fotboll, bortom våldet och hatet. Kärleken till fotbollen är stor, och högljudd även ur små halsar.

Det finns en annan sida av argentinsk fotboll, bortom våldet och hatet. Kärleken till fotbollen är stor och högljudd även ur små halsar.

I helgen var det var inte enbart Earth Day och hopp om nolltolerans mot utsläpp, det var även allmänt låga tal på ”insläppsmålen” lite varstans. Allsvenskan första 0-0 match drabbade inte oväntat Gavlevallen. Arsenal och Wenger feghet orsakade återigen en missad ”säkrad CL-plats” och i Argentina slutade alla matcher den stora derbyhelgen 0-0.

”El Superclasíco Boca-River på La Bombonera (första gången på nästan ett år de spelar där efter förra säsongens pepparspraysincident) slutade 0-0 och båda klubbarna har en medioker säsong. Vidare, uppställt på argentinskt vis, Racing, 0-Independiente, 0; Gimnasia  0-Estudiante 0 ( i La Plata i södra B A)  och (längst i nordöst  vid Anderna) Belgrano, 0 Atlético de Tucumán 0.

Derbyt i Rosario (25 mil nordöst om B A) hade lika stora problem som vanligt med supportervåldet. Inför helgens derby i Messis födelseort trängde sig ligister tillhörande Barra Brava de Newell´s ( Newells Old Boys) in på Rosario Centrals hotell och hotade dess spelare och ledare med skarpladdade vapen.

Orsaken till 0-0-inflationen (!) är arvet efter den argentinska fotbollens store Gudfader Julio Humberto Grondona – en av de mest korrupta idrottsledare genom tiderna (Blatter är en engångssnattare i förhållande till Grondana). Han avled för tre år sedan men hann, förmodligen i en obegriplig gest för att försöka sona sina profana brott,  driva igenom en seriereform för att skapa en liga med fler lag från landsorten.

Istället för höst-vår (Apertura-Clausura) där cirka 10 av de 20 lagen brukade komma från Buenos Aires–regionen ska man nu skapa en mer konkurrenskraftig liga med fler lag från hela landet. På sikt. Alltså började man på argentinskt vis med att förra säsongen slå ihop två ligor och köra en med 30 lag. Den spelades som enkelserie  från sensommar (februari) till sent på våren ( november) och Boca Juniors vann.

Nu är men nere på två ligor med 15 lag var som möts en gång plus att man spelar derby ytterligare ett par gånger. Konsekvenserna är att ingen tar några risker, på planen. Det faller ett stilla, lakoniskt och kallt regn av 0-0 matcher över kärleken och känslorna denna höst och som El Pais skrev: ingen festade, alla målskyttarna förblev tysta ( ”nadie festejó. Todos los marcadores quedaron en silencio”).

Tystnaden, detta centrala argentinska ohälsoproblem, spred sig likt en epidemi även till övriga delar av landet och höll hela måndagen i ett järngrepp. Vad som hade förväntat sig vara den stora ”snackisen” i Argentina dagen efter derbyhelgen förblev även där, för häcklarna och den eventuella vinnarna på barer, kontor och gator, en dag av fullständig, total, absolut jävla tystnad.

I en fb-grupp för fotbollshistoriker föreslog samma eftermiddag förre liberon (och högerbacken i Argentina-VM 1978) Rolle Åman att lagen i 0-0-matcher borde förlora alla poäng. Djurgårdarens (och förre ÖSK-arens) sublima ironi nådde inte alla svenska öron och ögon.


About this entry