Kuppartat förbud förstör cupfinalen

Inga flaggor på våra matcher – spanska högerregeringen har förbjudit alla flaggor som inte är spanska på cupfinalen nu på söndag mellan Barça och Sevilla på Vincente Calderon. Orsaken är att spelarna inte ska känna sig ”utnyttjade av politiska krafter” eller att det syns budskap på läktaren ”som stödjer terrorism och våld”.

Så vad tycker de katalanska spelarna om att spela med spanska flaggor överallt och att ingen kommunikation sker på deras eget språk – är inte PP:s förbud ett sätt att utnyttja fotbollsspelarna politiskt, om något?

Barça har protesterat. De politiska makthavarna i Barcelona och Katalonien har protesterat och PP:s egen gubbe här tycker att Barça ska bojkotta cupfinalen. Borgmästarinnan Ada Colou åker till Madrid, men under protest.

Detta är dagens Spanien i ett nötskal. Ett semi-fascistiskt högerparti som gör allt det kan för att stoppa den katalanska självständighetensprocessen genom förbud och våld. Som förbud att demonstrera, förbud att ifråga sätta staten och kungamakten samt många andra hundra påbud som gör dagens Spanien till en demokratihaverist.

Samtidigt som PP hänger kvar vid makten för att varken de eller någon av de tre andra politiska partierna vågar bilda en koalition. Fyra jämnstora partier som vägrar samarbeta.

Finns många skäl till att hålla på Barça i helgen!

 

Annonser

About this entry