Den europeiska cuphelgen och MFF

Cupfinaler brukar sällan innebära bra fotboll, men alltid beaktansvärd, underhållande  fotboll. Denna stora Europeiska cuphelg såg jag varken den tyska, italienska eller engelska cupfinalen men jag följde rapporter från den skotska och såg huvuddelen av den spanska.

 

Det var kamper mer än matcher och vetskapen om att det inte blir fler klubblagsmatcher den här säsongen är något som spelarna var ytterst medvetna om. Liksom supportrarna. Det var en hel samlad säsongs alla dramatiska känslor som fick sin final, sin aria (”solosång, alltid med ackompanjemang, som oftast ingår i operor och sakral musik”) den här helgen.

 

Två före detta Celtic-spelare för de katolska Hibs till en 3-2 seger mot Rangers. Alan Stubbs som manager och Anthony Stokes, på lån, avgjorde på plan. Nu var det dock planinvasionen direkt på slutsignalen som ådrar sig mest uppmärksamhet. Edinburghfansen rev ned en målställning, provocerade motståndarfans och även Rangers spelare och ledare sägs att blivit behandlade på ett respektlöst vis.

 

Två identiska mål av Neymar av gjorde den spanska cupfinalen trots att Barça spelade med en man mindre i drygt en timme. För en gångs skull var det försvarsinsatsen som gav katalanerna segern. Det innebar också sista matchen med de i mitt tycke förhatliga Qatar Airways-tröjorna.

 

Det säger något om spanska ligans kvalité och dess tränare när deras lag vinner eller är i final i de stora herrfotbollsturneringarna men att ett fjärde lag vinner både ligan och cupen. Eftersom Barça även vunnit världsmästerskapen för klubblag kan man med fog påstå att FC Barcelona är bäst i Katalonien, i Spanien och i Världen men inte i Europa. En dag då ett högerextremistiskt parti får 50 procent av rösterna i parlamentsvalet i Österrike känns det som en titel man kan vara utan. För övrigt var det MFF som slog ut de österrikiska mästarna ur CL – det är värt att tänka på. Kanske så här i efterhand en av säsongens allra bästa insatser, utöver den rent fotbollsmässiga.

Annonser

About this entry