Stannar Henrik verkligen kvar?

Jag blir överraskad ifall Henrik Larsson stannar som HIF-tränare efter EM-uppehållet. Henrik sa alltid som spelare att han aldrig ville bli tränare och det är mycket som pekar på att han inte trivs med jobbet. Så varför fortsätta när det varken verkar finnas glädje eller framtid för hans karriärval som seniortränare?  Jag tror att Henrik har drömt om att bli Celtictränare, nu valde klubben Brendan Rodgers och jag kan faktiskt inte se att Henrik har de kvalitéer som krävs för att leda lag på en hög nivå, varken i Skottland eller i Sverige.

 

Jag tror Henrik Larsson hade varit mycket lyckligare som ungdomstränare och spelarutvecklare – att han fick jobba med unga, ambitiösa talangfulla forwards istället för att tvingas förnedras som huvudtränare för ett gäng seniorer som inte har förtroende för honom.    Kan Van Gaal få sparken efter att ha lett laget till en FA-cuptriumf – men samtidigt slagit alla moderna klubbrekord vad gäller ineffektivitet, defensivt spel och upprörda spelare, så borde Henrik kunna gå i halvtid.

 

Henrik, det är inte värt det!

 

För f-a-n HIF tagit 15 poäng på elva matcher är en gåta. Mot Östersund på hemmaplan fick de en, tursam poäng därför att Östersund var så naiva och saknar erfarenhet av att spela av en match.

 

Mot Djurgården var de lika defensiva, taktiskt illusionslösa och misslyckade som mot Hammarby – redan då ställde han sin plats till förfogande. Det värsta är att de också verkar förlorat tron på sin tränare och inte gör jobbet – trots att tränaren gång efter gång påpekar att det är spelarna som vinner eller förlorar, att han själv som tränare är oansvarig för förlusterna.

 

Hur ett lag kan uppträda så lojt som HIF mot Djurgården kan enbart förklaras genom att det existerar en stor och svårläkt schism mellan många spelare och tränaren.  Ta 3-0-målet där Djurgården backat hem och låtit HIF rulla boll utan att för den skull ta ett enda avslut på mål under 90 minuter mer än en bakåtpassliknande skarvning i slutskedet. Spelarna sprang inte hem utan alibijoggade sig över planen och när de väl hamnade i eget straffområde var det som om de var rädda för kroppskontakt.

 

Det var genant att se HIF mot Djurgården.

 

Det blir inte bättre av att Henrik inte lyckas ta ut rätt spelare. Några v många exempel. Pyzdrowski är en bättre målvakt än Chechnski. Crisse Andersson är en mindre dålig högerback än Felix Bindelöv.  Peter Larsson och Hellstrup är bättre än alla de andra spelare som Henrik provat och satt sin tillit till som mittbackar. Linus Hallenius är inte där och Jordan Larssons form är väldigt varierande  vilket är naturligt för en så pass ung spelare. Ändå får han starta varje match.

 

Jag tror att IFK Göteborg ganska enkelt vinner över HIF på lördag (3-0) och sedan avgår Henrik med omedelbar verkan.  Med det sagt – jag har haft fel förr vad gäller HIF.

Annonser

About this entry