1-8…

Fantastiska målvaktsinsatser tog CL-finalen till straffsparksavgörande. Vad som sedan följde var lite patetiskt. Real Madrid-spelarna slog sina straffar åt höger, Oblak gick åt andra hållet, fyra gånger i rad. Atletico-spelarna slog sina åt vänster, Navas gick åt andra hållet tre gånger i rad. Liksom han gjort på straffen Griezmann missade under ordinarie speltid.

 

Juanfran slog en nästan perfekt fjärde straff men Navas gick åt rätt håll. Hade inte haft en chans på den ifall den gått en halv decimeter mindre åt vänster och stolpe in men nu gick den stolpe ut. Kanske för att Navas gick åt rätt håll, att Juanfran såg att Navas var på väg åt rätt håll och satte den en aning längre ut, bara lite, lite närmare stolpen…

 

Så Oblak mot Cristiano Ronaldo och han har missat sina två senaste straffar i CL-finaler. Så vad gör Oblak?  Jo, han kastar sig åt höger för femte gången medan Real Madrid-spelaren gör som sina lagkamrater och sätter den, från hans perspektiv, åt höger. För femte gången.

 

Det är ytterst ovanligt att alla spelare i ett lag sätter straffarna i samma hörn. Det känns faktiskt overkligt, surrealistiskt. Egentligen handlar det om mod, mod att tro på att motståndaren är mindre modig och inte vågar upprepa sig, det vill säga att inte skjuta i samma hörn, inte slänga sig åt samma håll.

 

Den här gången handlade det inte om att läsa skytten, eller ha hans straffstatistik i huvudet, detta var en duell om vem som hade mest mod.  Mest mod eller minst fantasi!

 

Ur detta strikta målvaktsperspektiv slutade den här straffläggningen 1-8….

Ps Jag har nu läst två långa texter i the Guardian om matchen och ingen av de två nämner ens målvakterna vid ett enda tillfälle. Det är rätt fantastiskt hur man kan glömma bort helt avgörande spelare, som om de inte existerade utan snarare skulle betraktas som del av domarteamet, eller annan administrativ personal på plan… Domarteamet, det engelska, nämns flera gånger, även vid namn. Till och med Simon Beck som inte viftade när Ramos gjorde mål ges en större mer betydelsefull roll än målvakterna.

 

Annonser

About this entry