Tre nyanser av grått: om ”publikboskap” och bedrägeriet på Swedbank Stadion

Hade aldrig en tanke på att betala en massa pengar för att gå på landskamp i Malmö i går. Jag såg inte ens matchen på TV. Jo, det påstods vara svenska A-landslaget i mörkblått, vitt och tre nyanser av grått men många spelare var lika främmande i ett svenskt EM-lag som färgerna var som symbol för Sverige.

 

Jag är nyfiken på varför den här matchen spelades över huvud taget – i fall vi nu bortser från att förbundet vill tjäna pengar på publik och TV. Att TV-bolagen vill tjäna pengar på reklam och att media generellt vill pumpa upp intresset. Att alla vill åt era pengar och att ni är villiga att betala med pengar och tid för att få se skymten av Zlatan, i halvtid. Påminner det inte rätt mycket om en slags rojalistisk yra detta att agera publikboskap eller virtuella prinskramare?

 

Utifrån ett strikt fotbollsperspektiv – var det inte en fullkomligt meningslös match? Speciellt för alla de malmöbor som hoppats få se Zlatan spela? Hade ni köpt biljetter ifall förbundet i god tid före matchen gått ut och sagt att Zlatan vilar? Hade de berättat att det kommer bli en snäll vänskapsmatch, i lugnt tempo med flera spelare som inte ens är med i EM-truppen?

 

Tänk ifall en stor scenartist, typ Zlatan eller Bruce Springsteen, ger en konsert, dyker inte upp och låter istället delar av kompbandet göra medelmåttiga covers på originalen? Skulle publiken och pressen vara nöjda? Hade Bruce gjort så här hade arrangörerna förmodligen fällts för bedrägeri. Varför nöjer sig ni fotbollsintresserade er med det här?  Varför verkar ni vara alla vara likt de radiolyssnare som kom tog sig igenom Hasse Tellemars telefonsluss, svarad fel på en patetiskt enkel fråga inför hela svenska folket en lördagsmorgon i ”Ring så spelar vi” men ändå stoiskt upprepade förklaringen att ”jag kom i alla fall fram”  – och sedan betala 500 spänn för det?

Ps Jag har inget emot rojalister i sig men jag tycker att man ska beundra människor för vad de gör eller åstadkommit, inte för att de är födda in i en offentlig teaterroll, betalda av skattepengar.

Ps 2 Jag har inget emot vänskapslandskamper så länge de är berättigade av fotbollsmässiga skäl.


About this entry