Avslut som avslut

Man kan säga väldigt mycket om svensk fotboll och svenska förhoppningar men resultatet i EM är framförallt rättvist. Väldigt rättvist. Den främste representanten för svenskt fotboll och svenska fotbollsförbundet vägrade för tre år sedan ta ut en forward till en  landslagstrupp efter ett återbud för att han tyckte ingen var tillräckligt bra – för att få träna med landslaget.

 

När Erik Hamréns lag nu efter två EM-matcher ännu inte har ett enda avslut på mål kan man med fog påstå att svinhugg går igen. Eller att Hamrén i sak hade rätt men inget gjort för att förändra situationen.

 

Man ska naturligtvis låta unga spelare få följa med och lära sig, skolas in långsamt men den filosofin har Hamrén aldrig förstått. Han gjorde det inte då när han dissade alla talanger, han gör det inte nu där han tar ut en fjärde och sista forward som är gammal, långsam och orörlig och ändå inte får spela. Jag tror enbart Emir Kujovics agent blev glad över uttagningen medan en ung talang som Carlos Strandberg eller Jordan Larsson kunnat ta ett kliv till i sin utveckling. Men Erik Hamrén tänker inte så.

 

Riktigt hur han tänker och resonerar vet jag inte men det är uppenbart att hans vantrivs med media och kritik. Jag tror i princip gott om alla människor men tunga grejor likt makt, ansvar och stress förändrar dem. En del av den arrogans och brist på ledarskap som Hamrén utstrålar har säkert med den stress han känner.  Han hade ett ansträngt förhållande till media när han tillträdde. Det har inte blivit bättre, det kommer inte heller avslutas så väl ifall Sverige spelar ännu en match utan avslut på mål. På det viset är han väldigt lik Olle Nordin.

 

Nu finns dock risken/chansen att Sverige lyckas åstadkomma en målchans mot Belgien i sista matchen. Troligtvis vinner Belgien idag mot Irland med två eller tre bollar. Det lär bli likadant mot Sverige och jag utesluter inte att Sverige kan ta sig fram till ett avslut på mål i matchens slutskede med Belgien upp två, eller tre bollar.

Under alla omständigheter, grattis Erik – du får exakt det avslut och det farväl din epok i svensk elitfotboll förtjänar.

Ps ännu ett litet exempel på Erik Hamréns bistra personlighet finner jag i Aftonbladets EM-bibel. På ”10 snabba” har han ett svar på alla frågor, t o m svarar han ”båda” vid ett tillfälle. På frågan vem av Sveriges två bästa, mest respekterade fotbollsjournalister han föredrar ”Bank eller Niva?” svarar Erik Hamrén ”Nada” ( Inget, ingen det heter ”nadie” eller ”ninguno”). Vad hade det kostat att svara ”Båda”? När Hamrén får chansen att visa lite ödmjukhet och respekt för en yrkeskår så passar han på att förolämpa den. Ja, inte bara fotbollsmedia i stort utan egentligen alla som läser Bank och Niva och finner dem intressanta.

Grattis Erik!

Annonser

About this entry