Lex Pepe

Varje mästerskap har sin innovation eller taktiska förändring. Ett starkt men tråkigt intryck är att de stora skillnaderna i kvalité i EM 2016 gör att många lag spelar extremt defensivt. Det är inte kul att se lag backa hem och försvara djupt med tio man (förutom Island). Det blir dålig, enahanda fotboll och mittfältarens död (mer om det längre fram i turneringen).

I övrigt har jag bara märkt ett tydligt tecken – de många filmningarna. Till och med Island filmade friskt. Finnbogasson fick en tidigt varning  och försökte minuterna efteråt filma till sig en frispark på mittplan. En sämre, eller bättre, domare hade gett ett andra gult där. Det var väl bland annat det som en bister Lagerbäck syftade på när han dissade sina  spelares uppträdande sista kvarten.

Alla kastar sig och den största procentuella ökningen står backar för. En av de mer Pepeliknande gestalterna är Andreas Granqvist. Så fort han blir pressad och det inte är uppenbar fara ifall domaren inte blåser så faller ”Granen” som sågad med kanon.  Jag tänker inte på det patetiska försöket att få en straff mot Italien ( en verklig föregångare i det här ämnet)  på övertid utan generellt. Speciellt felvända mot egen hörnflagga med bollen framför sig. Ingen nyhet men nu är det i princip satt i system. Nästan alla närkamper resulterar i att en eller båda faller omkull. Även de som begår klara frisparkar faller ihop i hopp om att detta ska resultera i strafflindring.

Jag tycker att filmningar är bland de t lägsta man kan uppleva inom fotbollen. Att medvetet och så utstuderat fuska till sig en förmån. Det allra värsta är när filmningarna resulterar i helt obefogade varningar på motståndarna. Det blir två fel istället för ett rätt. Samtidigt förstår jag att det är oerhört svårt för domarna att avgöra vad som är filmningar och inte. Eller vem av de två som filmar mest/sämst. Österrike och Portugal innehöll en sekvens i andra halvlek där domaren släppte tre överfallsliknande situationer inom loppet av fem, sex sekunder för att sedan blåsa på den fjärde – en tydlig foul bakifrån på Cristiano Ronaldo.

Jag tror att det enda sättet att komma åt det här utbredda fuskandet är att i mästerskap och de högsta serierna införa en ”efterkontroll”. Med alla kamrer och vinklar som nu är tillgängliga kan en jury se situationerna i efterhand och ger gula eller röda kort till fuskarna. Enkelt, effektivt och framförallt rättvist.

 

Annonser

About this entry