Brexit och allsvenskan

100 spelare i EPL förra säsongen skulle inte , nu efter Brexit, få arbetstillstånd i England till hösten. Jag hoppats på just det här resultatet eftersom jag inte är vidare pro-engelsk, ser likheterna med svensk fotboll. Inte just nu, inte Kent Ekeroth som skäller ut lagkamraterna i Riksdagens IF, utan historien. Att Sverige var ett land där invandrare inte fick spela fotboll förrån 1975, i allsvenskan. Andra sporter var mycket mer öppna men fotbollen vägrade länge att låta invandrare spela innan de bott i landet i minst två år. Oavsett division. Vi bör betänkta det när vi skryter om vår integration och alla landslagsspelare med invandrar bakgrund  – deras fädrar och fädrars fädrar fick inte spela fotboll i Sverige.

 

Ännu värre var det för dem som flytta utomlands om tagit betalt för att spela boll – de var dömda på livstid när de återvände hem!

 

Det var först i mitten av 1960-talet som reglerna började luckras upp.

 

Läser om det i kapitlet om Södertälje i Bondjävlar och i kapitlet innan om hur en jugoslavisk landslagsman ( Miltinovic) var den förste utlänningen i Sverige, i Åtvidaberg, 1964.

 

Samtidigt i USA, före en eventuell seger för Donald Trump ( vilken plötsligt verkar betydligt mindre osannolik) har rekordantalet 14 icke-amerikaner blivit draftade i första rundan av NBA-draften. Allra först en australienare. Där var åtta aussie när förra säsongen började. Flesta antal är kanadensarna, 12!

 

Inget land, ingen idrott har mått väl av att stänga ute influenser, kulturer och det annorlunda, de annorlunda. Att exkludera nytt blod leder tveklöst till anemi, till varje kultur, samhälle och idrotts undergång. Så även den engelska.

Annonser

About this entry