Brexit och konsekvenserna för europeisk fotboll

England, jo just England och Wales röstade för att lämna EU (London, NI och Skottland röstade emot) och det är dags att ta konsekvenserna. Ledarna för den vinnande kampanjen har sagt att det inte är någon ko på isen, det kommer ta lång tid att slutföra processen. EU-ledare har just sagt att de vill skynda på processen så mycket det bara går. Det ligger i de kvarvarande EU-ledarnas intresse att separationen blir så snabb och smärtsam som möjligt, för UK. Som avskräckande exempel för alla de andra nationalistiska och främlingsfientliga rörelserna på andra håll i EU: typ Frankrike, Danmark, Polen och Ungern.

Rent generellt tror jag EU kommer stärkas av att UK lämnar och kan England lämna EU så kan Skottland och NI lämna England. Nästan två av tre skottar ville vara kvar i EU, nu tvingas de betala för Englands rädsla. Hur länge kommer de vilja det? Skotska självständighetspolitiker har redan krävt att man startar processen för en andra självständighetsomröstning.

 

Så vilka blir de fotbollsmässiga konsekvenserna, för England? Huvudfrågan för den segrande linjen har varit att man stoppar invandringen, den som sägs ta jobben från britterna. Den fria rörligheten måste med andra ord stoppas och kommer även inkludera toppstjärnor och framförallt ungdomsproffs. Alla de stora klubbarna har gigantisk ungdomsverksamhet med talanger från jorden alla hörn – det kan de glömma nu. Akademier i andra länder är vinnarna, även de i Sverige.

 

Inga spelarkontrakt kommer förmodligen rivas den här månaden men på några års sikt  kommer EPL bli en liga med många britter och högst tre ”utlänningar”. Och nästa TV-kontrakt kommer inte alls bli lika lukrativt.  Och hur är det med de stora utländska tränarna, kommer de vilja träna lag vars stora målsättning är att vinna FA-cupen och kanske nå en åttondel i CL?

 

En omedelbar konsekvens är att det blir svårare att värva även världsstjärnorna. West Ham lär ha lagt ett bud på en Marseillespelare på 40 miljoner pund, i torsdag. I går fredag var det budet värt 31 miljoner…

 

Brittiska spelare kommer tvingas kvala in på samma kvot som spelare från icke-europeiska länder. Typ Gareth Bale är stolt över att vara walsare i dag men kanske inte lika stolt i morgon om det innebär att han har tre andra och yngre  icke-europeiska spelare före sig i Real Madrid?

 

Jag tror, och hoppas, att nedmonteringen av EPL som världens mest sevärda fotbollsliga har inletts.

Annonser

About this entry