Stockholmssyndromet

Lika fascinerande som toppstriden och de allsvenska guldkandidaternas kamp (ifall inte MFF redan vunnit?) är Stockholmslagens kramp. Två av landets bästa idrottsliga varumärken med alla möjligheter till guld och god ekonomi harvar nu i ett bottenträsk som i övrigt borde bestå av lag som Falkenberg, Gefle, Jönköping, Sundsvall och Östersund. Nu gör det inte det för att några av klubbarna drivs bättre och betydligt mer funktionellt än de båda stockholmsklubbarna. För mig ter det sig närmast obegripligt hur de här två 08- klubbarna kan misslyckas, gång efter gång. Säsong efter säsong.

 

Riktigt hur de går tillväga i sin självspäkelseprocess lär vi inte få reda på förrän långt i efterhand, genom t ex Torbjörn Andersson men deras ständiga misslyckanden fascinerar mig djupt och jag har en teori.

 

Jag tror att de båda klubbarnas styrelser är offer för det psykologiska tillstånd som härrör från Norrmalmstorgsdramat 1973 – att den som är gisslan utvecklar en kärlek för de som håller dig gisslan.

 

Djurgården och Hammarby rekryterade två äldre allsvenskt meriterade tränare för att skapa kontinuitet och satsa långsiktigt. De ville bryta trenden med ”quick fix”. Initialt fungerade det. Pelle Olsson och Nanne Bergstrand är dessutom närmast identiska: de är varit framgångsrika i mindre landsortsklubbar, de har fått flera år på sig, de har fått ungefär de spelare de pekat på och ändå är misslyckandet så monumentalt.

 

Men styrelserna är gisslan i sin egen idé om rofyllt ledarskap, denna så omhuldade tanke om långsiktighet och kontinuitet. De kan inte sparka den allsvenska tränarkårens motsvarigheter till Clark Olofsson och Janne Olsson även om resultaten borde inneburit att de två försvunnit redan före säsongen eftersom deras tro och satsning på de grundläggande svenska idrottsvärdena då framstår som felaktig. Då väljer de hellre att blunda och hoppas att en kram extra ska rädda och vända 08-fotbollen från 2016 års relativa undergång. ”Pelle och Nanne” håller klubbarna som gisslan i ett drama som kan sluta i ett praktfullt trauma eftersom både Falkenberg och Gefle nu börjat plocka poäng och fått vittring. Det är deras spelare som är vana att kämpa för livet i oktober, inte de överbetalda, underpresterande felpassningsfötterna till ballerinor i benskydd på Tele2 Arena.

 

 

 

Annonser

About this entry