Allsvenskan bättre än Sverige

Det är ett historiskt ögonblick. I alla tänkbara tider har svensk landslagsfotboll varit bättre än allsvenskan. Nu, efter sju år med Erik Hamrén är resultatet det motsatta. Sverige är 27:e europeiska lag på senaste FIFA-rankingen medan  Allsvenskan har avancerat tre placeringar på UEFA:s senaste ligaranking. Nu är man 18:e liga. Allsvenskan sämre än landslaget – för oss som följer allsvenskan med Falkenberg, Gefle, Jönköping med flera känns det surrealistiskt men det är där blågult är nu: nio placeringar efter allsvenskan.

 

Fast låt oss nu fokusera på det positiva liksom Stefan Lundin. Han är nästa högta hönset i svensk fotboll och drömmer på allsvenskan .se om 15:e platsen.  Blir Sverige någonsin 15:e i Europa?

 

Det är lite drygt tre koefficientpoäng dit och det som ger två kvalplatser till CL. Är det möjligt? Jo, ifall Norrköping slår ut Rosenborg och går till CL-slutspel. Samtidigt som alla motståndare som Norge, Danmark, Kroatien, Rumänien, Österrike med flera misslyckas.

 

Det mest anmärkningsvärda är annars att engelska ligan håller på att tappa tredjeplatsen till Serie A – vilket är genant med tanke på de ekonomiska förutsättningarna. Leicester City lär inte förbättra Englands ranking avsevärt.

 

Lika märkligt är att Holland nu är rankade på 14:e plats.

 

Så fixar Norrköping det? Nja, Chanserna är inte jättestora och genrepet var genant dåligt. Samtidigt vill jag tro att det finns så mycket attityd i laget att de kan fix det – inte fotbollsmässigt där man troligtvis är ganska underlägsna men attityden, och Totte Nyman,  kan ta Norrköping vidare.

 

Samtidigt har jag svårt att se hur Sverige skulle kunna försvara en 15:plats. Det finns varken vilja eller ekonomi att satsa på Europa – det visar sommarens spelar-rea. Landets bästa klubbar säljer sina bästa spelare för några miljoner till mittenklubbar i Belgien, Schweiz eller Kina. Så ser verkligheten för Norrköping och svensk klubblagsfotboll ut, trots 18:e platsen i Europa. Man är aldrig inte bättre än de man gör affärer med.

 

Ps För övrigt tror jag att Emir Kujovic är tillbaka i  svensk fotboll före vinteruppehållet. Han kommer lycks exakt lika bra sportsligt utomlands som Mathias Ranégie.

Annonser

About this entry