Johannagate

En gång vart fjärde år tänker jag på Sofia Arvidsson.  En kvinnlig svensk tennisstjärna som hotade med att bli medborgare i ett annat land ifall hon inte fick som hon brukar – åka till London och bli utslagen i första omgången. De svenska sportkrönikörerna skrek om skandal och så föll SOK till föga för protesterna. Och Sofia åkte ut i första omgången. Här är mina texter om Sofia, en av Sveriges sämsta elitidrottare genom tiderna, och svensk tennisjournalistik.

 

Jag tycker det är djupt kränkande att SOK gör så här och fortsätter förnedra riktiga elitidrottare. För jag tycker inte Johanna Larsson hur trevlig och vänlig och duktig hon än beskrivs av tidningarnas tenniskrönikörer är värd en OS-biljett. Nu vann hon två matcher mot tjejer rankade 130 och 110 innan hon åkte ut i Gstaad med 6-1, 6-0. Och belönades med en OS-biljett.

 

Hennes bästa ranking efter cirka åtta år på touren är 46, nu ligger hon på 82:a plats. Johanna Larsson är rik och får åka till OS för att hon valde att satsa på rätt sport. En sport i den av genustänkande tyngda svenska idrottsjournalistiken därigenom blir stor.

 

I vilken annan sport hade den 82:e rankade fått åka till OS?

 

Ifall Johanna nu åker så kan även alla de friidrottare som nu får stanna hemma för att de inte tros ha chans att bli bland de 12 bästa utan bara är rankade typ 20:e i världen också få åka. Det borde vara rättvisa i idrotten. Förmodligen, undantaget vissa diktaturer, är idrotten det ställe där orättvisorna är som stötst.

Annonser

About this entry