Ny dålig förbundskapten

England har haft en av turneringarnas bästa lag två mästerskap i rad nu men misslyckats. Hade de inte haft en gammal och räddhågsen Roy Hodgson som manager hade de troligtvis gått väldigt långt – jag tippade dem i EM-final mot Frankrike eftersom jag trodde att den intelligente och kloke Roy skulle lära av misstagen i Brasilien. Nu korrigerade han, men åt fle håll.

 

Englands hade många bra offensiva spelare, några i form andra totalt ur form eller som aldrig presterat något utanför EPL. Hodgson matchade sitt lag som om det gällde en ligamatch på 80-talet. De mest kända namnen fick spela och han satsade på spelare som tjongade istället för vårdade bollen.

 

Vad England nu skulle behöva är en yngre, klokare och mindre taktiskt rigid manager. Istället får de en 61-åring som representerar just den ålderdomliga anglosaxiska fotbollstaktiska kultur Roy Hodgson inte vågade frigöra sig från. Attitydfotboll med intencitet, höga rop, stenhårda satsningar, fantasilös och andra klassiska engelska fotbollsvärden.  Plus ett ledarskap byggt på höga skrik, svärord och rödbrusiga kinder.

 

Sam Allardyce är ett av bevisen, Brexit är ett annat, för att England aldrig lär sig. Att tradition och arv alltid är viktigare än funktionalitet och framgång. Med tanke på just Brexit känns utnämningen av Sam som fullständigt logisk.

Annonser

About this entry