ÄFF –bästa argument mot 51-procentsregeln

Har glömt hur många säsonger den här såpan har gått men det är många, väldigt många. Nu betalar Ängelholm FF:s ordförande och ”starke man” Sten-Inge Fredin inte ut löner över huvud taget, inte ens till de som gick med på de kraftiga lönesänkningarna i våras. Samtidigt som han värvat nya spelare i sommar.

 

Jag tycker inte speciellt synd om de drabbade ÄFF-spelarna – de hade rätt att välja klubb, välja kontraktstid. I de allra flesta fall tog de chansen att få spela i Superettan eftersom Ängelholm var enda eller det bästa ekonomiska alternativet – trots historien.

 

Offret i den här såpan är varken Fredin, spelarna eller ÄFF utan den svenska idrottsmodellen och alla motståndarna. Ängelholms FF och dess röstboskap till medlemmar är ett av de starkaste argumentet för en revision av svensk fotbolls bestämmande makt. Att som nu balansera på demokratins bakgård genom medlemsval utan ekonomiskt ansvarstagande är falskt och fullkomligt idiotiskt. Men helt OK enligt Riksidrottsförbundet. Så här sa Riksidrottsförbundet förra gången frågan var på dagordningen.

 

Ifall ordförande Fredin istället hade tvingats äga klubben hade han förmodligen aldrig gått in i föreningen. Han hade dessutom med sin nordvästskånska ”track-record” troligtvis åsamkats yrkesförbud. Hade han vågat äga klubben och fotbollen hade styrts av de regler och lagar som finns i övriga affärslivet hade Fredin också varit ekonomiskt ansvarig för den verksamhet han nu som ordförande driver på ett djupt omoraliskt och bedrägligt sätt.

Jag kan se fördelar med 51 procentsregeln, den som förbjuder en ensam ägare men det är i de flesta fall en regel anpassad till amatöridrott. Låt istället medlemmarna  besluta om hur man vill ha det – och börja ställ krav på  lagidrottsföreningars ekonomi. Jo, jag vet, det finns vaga formuleringar och stipulerade krav men de är svaga och tillämpas i princip inte.

Varför ska vi acceptera att just elitidrotten får fuska hur den vill och ha en affärsmoral som utanför den skyddade zon som utgör svensk elitidrott är olaglig?

Tidigare texter i år om ÄFF och nordvästskånsk elitfotboll:

Elitfotboll till varje pris?

Sista säsongen för fotbollssåpan ÄFF?

 

Annonser

About this entry