Ruggig spänning

Det mest spännande och dramatiska jag sett på väldigt länge inträffade alldeles efter ett kanalbyte i OS. Den på förhand jämna basketmatchen mellan Brasilien och Litauen stod 29-58 i halvtid. Då hoppade jag till damernas linjelopp och jag kom in när  Emma Johansson släppt iväg fyra åkare upp för näst sista berget. Av de fyra drog två genast iväg från de andra: holländskan Annamiek van Vleuten och amerikanskan Mara Abbott. Abbot bäst uppför, holländskan bäst utför, sa Susanne Ljungskog. Det var dock omvända roller för holländskan drog i väg både uppför och utför. Så pass att hon med 19 kilometer kvar fick sladd i en blöt kurva och vurpade i cirka 60 km/h.

Att cykla förbi och se den före detta ledaren ligga livlös vid trottoarkanten kan inte ha varit lätt. Men Abbot bet ihop och höll avståndet till de förföljande tre dit Emma Johansson nu tagit sig. Amerikanskan drygade ut ledningen ett tag och med en flack halvmil kvar var försprånget oförändrat. Sedan började det långsamt minska medan de tre turades om att dra. Med två kilometer kvar var det enligt TV-grafiken ännu 18-20 sekunder men kameran på en motorcykel alldeles bakom skvallrade om att det var högst 3-4 sekunder.

Jag led med Mara Abbott och hennes rinnande näsa som var på väg att gå in i väggen. Varje tramptag såg klassiskt krampaktigt ut samtidigt som de tre öste på bakom.

Med 400 meter kvar och en skymtande mållinjen susade de tre om amerikanskan. Alldeles innan hade holländskan passerat svenskan och den ledande italienskan så när Emma skulle svara måste hon först försöka runda både amerikanenskan och italienskan. Man kan säga att holländskan använde den utmattade amerikanskan som screen. Den extra omvägen är exakt vad holländskan räknat med att den spurtsnabbare svenskan skulle få och det är också just detta som avgör spurten, en smartare holländska.

Eftersnacket och intervjuerna med alla möjliga på Viasat handlar enbart om svenskan och den vurpade holländskan, inte ett enda ord om amerikanskan, hon som i mina ögon var en betydligt mer värdig vinnare för ifall Van Vlueten inte vurpat hade någon av de två säkert vunnit. Nu fick Mara Abbott en fjärdeplasts och Van Vlueten fick frakturer på tre ländkotor och en allvarlig hjärnskakning istället för guld och silver. Men infernaliskt spännande var det.

Ps Brasilien var så nära som 71-75 och tre minuter kvar  innan Litauen lyckades vinna med sex.

Annonser

About this entry