Pogba,  Rooney och Sportbladets Kalle Karlsson

Ett världsrekord för att visa att man litar på Manager Mou. Jag tror att han indirekt krävde det av styrelsen, en förtroendeskapande utgift för honom och hans regim. Ungefär som att han fick en egen sign-on-fee tack vare den fria transfern av Zlatan och de pengarna nu lagts till Pogbas ordinarie värde. Så Juve fick 200-300 miljoner extra, på sätt och vis donerade av Zlatan.

 

Pogba är dessutom en spelare som inte har några problem att integreras i det engelska spelet. Däremot kan man nu ytterligare ifrågasätta Deschamps laguttagning och matchning utifrån det faktum att världens dyraste spelare inte alltid platsade i startelvan i deras gruppspelsmatcher i EM (samma match som managern haussades för). Jag tror att i framtiden kommer Deschamps göras ansvarig för att det bara blev silver, bland annat för att han inte kunde integrera Pogba i sin ganska simpla taktik.

 

När nu Pogba kröns som ny kung i Man United (om inte på planen så åtminstone i pengavalvet) går Rooney motsatt väg. Han har inte varit en världsklassforward på fyra, fem år. Hans enda återstående framtid låg där Van Gaal placerade honom, som en aggressiv defensivt jobbande mittfältare som kunde ta sig ända in i boxen om så behövdes. Genom att Mou genast deklarerade att Rooney endast är forward och inget annat innebär att han omöjliggör en plats i startelvan för Rooney. EPL-analytikerna såg det annorlunda men genom att matchea honom på försäsongen och låta honom framstå som alltför gammal låter han Rooney själva spela sig ut ur startelvan. På så sätt löser han problematiken med att peta en ikon!

 

Det är svårt att hantera entusiasm. Som expert bör man inte falla i fällan att stirra på relativa resultat och popularitet. För två år sedan skrev jag om hur jag med häpnad läste Kalle Karlssons kärleksförklaring till Van Gaal, Rooney och Van Persie medan jag dissade alla tre. Jag hade också helt rätt i antagandet att han skulle köpa en holländsk mittback, om än omskolad.

 

Medan vi ändå är inne på kapitlet fotbollsanalytiker som ibland tar fel – The Guardian har i sin införligans-text om Man United en utgång om att Mou ”naturligtvis” borde efterträtt Ferguson. Då gör man det lätt för sig – Mou hade aldrig tagit det jobbet eftersom det var omöjligt att lyckas. Dessutom krävs det en säsong innan man kan få rätt spelare att spela på rätt sätt. Tror jag. Det var därför det blev Moyes och det var därför Man Uniteds ledning trodde att Van Gaal skulle leverera. Kan tycka att det är märkligt att så många i fotbollsvärlden inte ser det uppenbara, att kejsaren ibland är naken.

 

 

Annonser

About this entry