Därför suger OS-sändningarna

Älskar Viasat Play. Att få välja mellan typ 10 olika live-sändningar och oändliga reprisprogram känns som en oerhörd lyx. Nästan alltid med kommentatorer som är nästan är lite väl bra på att prata och experter som nästan är lite väl bra på att vara experter. Men bara nästan, tycker det generellt funkar väldigt bra även om det snackas alltför mycket. Viasat Play är precis detta jag längtat efter under alla dessa spel då SVT sände och alltid sände fel och ointressanta idrotter. Med sunkiga, känslosvala kommentatorer. Ibland fann jag guldkorn men oftast tittade jag bara för att det var OS.  Det gör jag inte längre. nu ställer jag krav, kan välja och Viasat levererar.  Med  ett undantag.

Det dåliga med Viasats sändningar, och som de inte rår för, är den usla grafiken. Cykelns linjelopp var ett paradexempel då klockorna som åskådliggjorde skillnaderna i sekunder mellan de olika klungorna var både vimsiga och fel. Ingen ska få mig att tro att gruppen med tre cyklister inte tog in några sekunder på den ensamma amerikanskan under en mils cyklande vid havet. Och att hon som inte kunde åka utför drog ifrån de andra där i nedförsbacken.  Detta plus en producent som saknade känsla för cykels linjelopp.

När Viasat visade en två, tre minuter lång sammanfattning av damernas linjelopp dagen efter var holländskans krasch bortklippt. Varför? Den var direkt avgörande för hela loppet men man klipper bort det. Det känns djupt obehagligt med cencurerad sport, moraliserande och politisk redigerad TV. I fall nu även Viasat är ett offer för den här censuren borde man väl ta upp och diskutera det. Och framförallt varna yttrandefrihetskänsliga svensk tittare för obehagligt bortcensurerade scener.

I basketmatcherna visas lagstatistik efter varje quarter. Massor av intressanta siffror som ligger framme i tio sekunder… är man koncentrerad hinner man med hälften. Det läggs sällan fram enskild statistik men när det gör domineras det av en stor grå platta , minimal porträttbild och så DET VIKTIGA: några få siffror i väldigt liten grad – kanske som indirekt bonus för storbilds-tittare? Statistik är en fundamental del av basket, inte repriser av layups. Flera gånger har jag dessutom tvingats se layupsrepriser samtidigt som ett lag gjort poäng live oc förmodligen då inte på layup eftersom poängen inte visas…

 

Apropå TV-produktioner: Under sändningen på CLESS av Norrköping och Häcken kallade Pontus Farnerud de senare för Elfsborg, vid minst fyra tillfällen, förmodligen fler. Fascinerande Farnerud!

Annonser

About this entry