Bästa friidrottsgrenarna i TV?

Är grymt nöjd med Viasat Play där jag kan välja att se vad jag vill när jag vill. Snabbspolar friidrottens höjdpunkter under nattens finalpass som kanske var spelens mest intressanta: 10 000 meter h, 100 m damer, 800 semi h och längdhoppsfinal. Konstaterar även med viss skadeglädje att USA bara har en löpare i finalen i en annan favogren, 400 meter herrar. Historiskt, och historiskt att de kommer missa medalj i stafetten. De två gånger de har gjort det i OS-historien har man växlat över. En amerikan med ett säsongsbästa på 44.50 löper i sin semi på 45.60 – hur är det möjligt att vara så ur form ifall inte doping är inblandat?

Det är också roligt att det är små länder som Botswana och Granada som dominerar medan Europa suger rätt betänkligt.

Även i en annan favoritgren som 800 meter är det få européer – de som brukade dominera OS i och med att det ofta krävs muskler och bra taktikhuvud för att vinna. Det räcker inte med att bara springa snabbt vilket gör det till en extra bra TV-sport.

10 000 meter är förstås en grymt spännande gren i bland -som när bäste vännen, träningskompisen och silvermedajören Galen Rupp fäller superfavoriten Mo Farah. Fast det är en ugandiern som nog fäller honom.

Så vad ska afrikanerna göra för att knäcka Farah om inte bäste vännen lyckas? Hade gärna sett att TV-experterna kommenterade taktiken, alternativ taktik e t c och inte enbart konstatera mellantiderna – vi skiter faktiskt i tiderna i en OS-final på 10 000 meter.

Sämst är nog utdragna stavhoppskval – känns som att i bil köra omkring i en främmande stadsdel där alla gator är enkelriktade och verkar leda en allt längre ifrån målet, inte närmare…

Sämst i övrigt är de japanska långlöpare som lägger sig i täten i början av loppen för att sedan falla genom klungan och hamna bland de sista. När kvinnorna gjorde det häromdagen konstaterade Viasatexperten att ”japaner gillar fart” och han menade det – det var inte ironi.

 

 

Annonser

About this entry