Är Lovisa dopad?

Sveriges bästa friidrottare fick inte åka till Rio för att friidrottsförbundet ansåg att hon varit nära att fuska. Vad ska man då säga om någon som vid 24 års ålder förbättrar sitt pers. på 800 meter med 1.39 sekunder?

 

Det är en så pass stor förbättring att den ställer frågor, frågor som mycket väl kan ha ett naturligt svar men det är siffror som väcker både förundran och undran. I en idrott där doping är så vanligt förekommande och där blotta misstanken om doping kan leda till officiella represalier. När till och med det egna förbundet lagt ribban på en helt annan juridisk och moralisk höjd måste frågan ställas: är Lovisa Lindh dopad?

 

Lovisa Lindh är annars perfekt, just nu. En blond, blåögd, lovligt oskuldsfull svenska som verkar klok och vältalig. Charmig och samtidigt väldigt chose-fri, utan synliga divalater. Framförallt en svensk friidrottare som märkligt nog inte misslyckas. Bara detta faktum höjer misstänklighetsgraden för doping betänkligt.

 

Dock chockades jag närmast av Viasat-kommentatorernas vilda entusiasm över henne försökslopp. Trodde först det var semifinal men det var blott en ynkligt försöksheat. Borde inte en EM-bronsmedaljör ta sig vidare från försöken?

 

Tydligen inte. Två första i varje av de åtta heaten och två tider. Krävdes i sjunde heatet en andraplats eller cirka 2 minuter jämnt, eller blankt, som man säger i andra idrotter. Så ena sidan används en framskjuten placering på Friidrotts-EM för att rättfärdiga en Rio-biljett, å andra sidan hyllas idrottarna för att de lyckas ta sig vidare från kval och försöksheatet. Det är en form av resultatutnyttjande som jag ogillar. Sedan har vi de som lyckas misslyckas både här och där, både med EM, med resultat och i Rio men ändå fick åka men det är en annan historia.

 

Natten till fredagen är det semifinaler – jag håller på Lovisa!

Annonser

About this entry