Viasatgubbe nr. 3 och experthyckleriet

 

Lovisa Lindh kan sänka sitt ”pers” ytterligare. För att vara bronsmedaljör på EM och 24 år gammal var inte hennes lopp perfekt eller ultimat. Ändå sänkte hon sitt personliga rekord med nära fyra tiondelar. De två kommentatorerna var alldeles till sig av glädje och lycka vilket är OK, de har genomlidigt och tvingats krisbearbeta ett par dygn av svenska fiaskon för hundratusentals blågula medaljtörstande tittare. Så kommer då Lovisa, på upploppet och spurtar in som tvåa i ett försöksheat och hänförda Viasat-kommentatorerna exploderar av glädje och storsvensk hybris.

 

Jag gillade verkligen Lovisas friska löpning. Hennes långa, härliga steg på upploppet och upprätta stil men det var inte ett perfekt lopp. Något som dock även expertkommentatorn, Gubbe nummer  3, hävdade.  ”Perfekt”, sa gubben. Det irriterar mig eftersom loppet inte var det.

Gubbe nummer 3 är med för att han ska vara expert, inte haussa av nationalistiska och tittarekonomiska skäl utan vara torrt analytisk och sakkunnig. Han är vårt sanningsvittne, den som gör att sporten ännu har underhållningen i partär. Med sakkunnig menas förövrigt  något mer än att rabbla siffror och stapla klyschor. Det jag hört av Gubbe nummer 3 renderar honom antingen akut coachning eller sparken. Att ha ännu en hejarklacksledare (fast hans förmåga att uttrycka känslor är ganska handikappad och påverkad av de nära relationer till de tävlande han verkar ha) är dålig och oseriös TV. Viasat borde tänka på det.

 

Lovisa Lindh hade typ 5:e banan och löpte inte tillräckligt aggressivt i starten utan hamnade näst sist när de gick ut på första långsidan. Hennes taktik var att ta rygg på favoriten så hon avancerade upp till fjärde plats genom att löpa hela första kurvan i andra spår, på ytterbanan. Inte optimalt.

 

Fjärdeplatsen behöll hon till ett varv senare då hon i sista kurvan återigen gick ut i ytterspår och sprang upp till andraplatsen – hade hon varit lite coolare, hade hon disponerat loppet annorlunda, passerat konkurrenter på långsidorna och sparat många metrar. Troligtvis sprang Lovisa minst cirka fem, sex meter längre än konkurrenterna – det är ungefär en sekund i tid. Så när det förmodligen blir mer fart i de båda semifinalerna kommer Lovisa gå under två minuter – bara hon håller sig kall, kutar på lite bättre i starten, löper på innerbanan och inte lämnar den förrän på upploppet!

Annonser

About this entry